Hinnatõus aprillis aasta madalaim

Aprillikuus tõusid hinnad kuuga 0,3 protsenti ja aastane hinnatõus aeglustus märtsi 4,4 protsendilt aprillis 4 protsendini. Lähikuudel on oodata hindade püsimist aprilli tasemel ning aasta teisest poolest inflatsiooni alanemist soojuse, kütuse ja elektri hinnatõusu eeldatava aeglustumise tõttu.

Rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik Kristjan Pungas toob aprillis enam hindu mõjutanud faktorina välja mootorikütuste ja toidu kallinemise ning mõningal määral ka eluasemekulutuste tõusu. Nafta hakkas märgatavalt kallinema alates selle aasta algusest geopoliitiliste pingete tõttu, kuid aprillis toimus hindades osaline korrektsioon. Jaehindadesse jõudis see mõningase viitajaga, mistõttu kuu keskmine kütuste hind kujunes siiski kõrgemaks märtsi tasemest. Kütuste jaehinna odavnemist võib oodata mais.

Toidust kallines liha- ja piimatooted ning munad. Arvestades viimastel kuudel  toimunud piima hinnalangust rahvusvahelistel turgudel, võib jaehindade tõus viidata tootjate või kaupmeeste soovile kasumlikkust parandada. Kuna toidu kiire kallinemine jäi möödunud aasta algusesse ning aiasaadused on odavnenud hea saagikuse tõttu, olid toidukaubad aprillis vaid 1,4 protsenti kallimad kui aasta tagasi. Eluasemekulutusi mõjutas üürihindade tõus, kus oma osa on kinnisvaraturu jätkuval paranemisel.

Eurotsoonis oli kuine hinnatõus esialgsel hinnangul Eestist kiirem, ulatudes aprillis 0,5 protsendini. Aastases võrdluses tõusid hinnad eurotsoonis 2,6 protsenti.

Osale arutelus

  • Juuli Laanemets

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Majandustarkvara RAPID

Tarkvaraga RAPID saate korraldada keskmise või väikese ettevõtte raamatupidamise ja majandusarvestuse - laoarvestus, palgaarvestus, teenindus, üüriarvestus, jm. RAPIDi tasuta versiooniga saab töö tehtud üksikettevõtja, alustav ettevõte või mittetulundusühing.

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad