Aprillis laekus makse 11,1 protsenti rohkem kui mullu

Aprillis laekus maksu- ja tolliameti andmetel riigieelarvesse makse 368,1 miljonit eurot, mis on võrreldes eelmise aasta aprilliga 9,9 protsenti rohkem. Nelja kuu kokkuvõttes on eelarvest täidetud 30,6 protsenti aastaks plaanitust.

Jaanuarist aprillini on makse laekunud 11,1 protsenti rohkem võrreldes eelmise aasta sama ajaga. Eelarvega võrreldes on senine maksulaekumine olnud oodatust mõnevõrra parem. Enam on seda mõjutanud käibemaksu ja kütuseaktsiisi hea laekumine.
Sotsiaalmaksu laekus aprillis 155,5 miljonit eurot, nelja kuuga on täidetud 32,7 protsenti eelarves kavandatust. Võrreldes eelmise aasta aprilliga kasvas laekumine 8,5 protsenti. Märtsis oli väljamaksete kasv ligi 10 protsenti, mida vedas ehituse ja veonduse sektorid. Väljamakse saajate kasv kokku moodustas 2,5 protsenti, kuid ehituses ületas see aastases võrdluses 5 protsenti.
Füüsilise isiku tulumaksu laekus aprillis 0,8 miljonit eurot, nelja kuuga on eelarvest täidetud 4,4 protsenti. Aprilli lõpuks on tagastatud 97,8 miljonit eurot ehk 1,8 miljonit enam kui eelmisel aastal sama ajaga. Kohalikele omavalitsustele laekus aprillis füüsilise isiku tulumaksu 54,3 miljonit eurot, mis on 8,9 protsenti enam kui eelmise aasta samal perioodil.
Juriidilise isiku tulumaksu laekus aprillis 21,8 miljonit eurot, eelarves planeeritust on täidetud 28,9 protsenti. Võrreldes eelmise aasta aprilliga kasvas laekumine 62,7 protsenti. Kasv tuleneb eelkõige erasektori poolt väljamakstud dividendidest ja ettevõtlusega mitteseotud kuludelt tasutud suuremast tulumaksust, mida tasuti varem võrreldes eelmise aastaga. Jaotatud kasumilt laekus aprillis tulumaksu 13 miljonit eurot ja erisoodustustelt 1,7 miljonit eurot.
Käibemaksu laekus aprillis 123,7 miljonit eurot ja eelarves kavandatust on täidetud 32,2 protsenti. Võrreldes eelmise aasta aprilliga kogunes käibemaksu 15,2 protsenti rohkem. Aastases võrdluses on käivete kasv endiselt kiireim ehitussektoris ja jaekaubanduses. Käivete kasvu pidurdumist on aga märgata mootorsõidukite ja mootorrataste müügis, hulgikaubanduses ning ekspordis. Võrreldes eelneva kuuga kasvasid käibed nimetatud sektorites siiski märgatavalt.
Aktsiise laekus aprillis 60,6 miljonit eurot, nelja kuuga on eelarvest täidetud 31,6 protsenti. Võrreldes eelmise aasta aprilliga laekus aktsiise 3,1 protsenti vähem, kuid nelja kuu kokkuvõttes on laekumine kasvanud 8,4 protsenti.
Alkoholiaktsiisi laekus aprillis 11,6 miljonit eurot ning nelja kuuga on eelarvest täidetud 29,8 protsenti. Võrdlemisi madalat laekumist aprillis mõjutab endiselt kaupmeeste soetatud varud enne selle aasta 1. veebruari aktsiisimäärade tõstmist. Järgmiste kuude laekumised peegeldavad oluliselt paremini alkoholituru olukorda, kuna aprilliga saavad varud tõenäoliselt realiseeritud. 
Tubakaaktsiisi laekus aprillis 11,9 miljonit eurot ning nelja kuuga on eelarves planeeritust laekunud 27,6 protsenti. Aprillis deklareeritud sigarettide kogustes on märgata mõningat langust võrreldes eelmise aasta sama perioodiga, kuid nelja kuu kokkvõttes on laekumised kasvanud 8,2 protsenti.
Kütuseaktsiisi laekus aprillis 33,9 miljonit eurot ning nelja kuuga on eelarvest täidetud 33,6 protsenti. Võrreldes eelmise aastaga on laekumine tõusnud 9,8 protsenti, millele on olulist mõju avaldanud  erimärgistatud diislikütuse kasutamise piiramine. Võrreldes eelarvega on laekumised seni olnud oodatust mõnevõrra paremad.
Ettemaksukonto muutus vähendas aprillis laekunud maksusummasid 15,7 miljoni euro võrra 352,5 miljoni euroni. Ettemaksukonto negatiivne muutus viitab, et aprillis tehti uusi ettemakseid vähem kui varasemaid ettemakseid ära kasutati.

Osale arutelus

  • Juuli Laanemets

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad