Töötuskindlustuse seaduse muudatus täna riigikogus otsustamisel

Õiguskantsleri ettepanek nr 15 on arutusel Riigikogu täiskogus täna 4. päevakorrapunktina. Ettekande sel teemal peavad õiguskantsler Indrek Teder, põhiseaduskomisjoni aseesimees Deniss Boroditš ja sotsiaalkomisjoni esimees Margus Tsahkna.

"Töötuskindlustusmakset tasunud töötu peab saama õiglase kohtemise ning õiglased hüvitised. Täna on liiga palju esitatud väiteid, miks seda teha ei saa ja see ei rahulda seadusandjat. Kindlasti on olemas tee, kuidas lahendus leida ning sotsiaalkomisjon on valmis vajalike seadusemuudatused allu viima", ütles sotsiaalkomisjoni esimees Margus Tsahkna.

Riigikogu sotsiaalkomisjon otsustas ka oma tänasel istungil toetada õiguskantsleri ettepanekut nr 15 töötuskindlustuse seaduse § 7 lg 2 põhiseadusega kooskõlla viimiseks.
Komisjon arutas teemat põhjalikult ka oma 12. aprilli istungil, kus tõdeti, et õiguskantsleri poolt esile toodud probleem tõepoolest eksisteerib ja sellele tuleb leida lahendus, kuid otsustas kujundada oma lõpliku seisukoha peale Riigikogu põhiseaduskomisjoni otsust. Põhiseaduskomisjon arutas teemat oma 16. aprilli istungil ja otsustas õiguskantsleri ettepanekut toetada.

Õiguskantsler on seisukohal, et töötuskindlustuse seadus e § 7 lg 2 on vastuolus põhiseaduse § 12 lg 1 tuleneva üldise võrdsuspõhiõigusega. Seadus jätab töötud, kes on töötuskindlustusmaksu tasunud ehk end töötuse puhuks kindlustanud, kas täielikult ilma töötuskindlustushüvitisest või lubab hüvitist maksta oluliselt lühemal ajavahemikul, juhul kui tööandja pole igal kuul töötuskindlustusmaksu tasunud. Niisugused juhud on õiguskantsleri selgitusel põhjustatud näiteks sellest, et tööandja maksab töötajale enne tolle pikemale puhkusele minekut puhkusetasu ja töötasu välja korraga või maksab kuni 12 kuuks sõlmitud töölepingu lõppemisel töötajale korraga nii töötasu kui ka lõpparve.

 

Osale arutelus

  • Juuli Laanemets

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem

Ellrex digidoc on ettevõtte dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem mis on eraldatud raamatupidamise programmist.

Valdkonna tööpakkumised

MAXIMA EESTI OÜ otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Fontes PMP OÜ

22. oktoober 2018

Uudised

Tööriistad