Autor: Juuli Laanemets • 12. aprill 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksuamet jahib suurpettureid

Maksu- ja tolliamet avastas tänavu I kvartalis salakaubana riiki toodud 8,7 miljonit salasigaretti ja 700 liitrit piiritust, 5,7 kg narkootilisi aineid ning tuvastas 1,4 miljonit eurot tasumata makse.

Maksu- ja Tolliameti uurimisosakond alustas tänavu I kvartalis 135 kriminaalmenetlust, neist 120 aktsiisikaupade ja narkootiliste ainete salakaubaveo kuriteos, 8 suures koguses aktsiisikaupade ebaseadusliku käitlemise ja 7 suures ulatuses maksueeskirjade rikkumise faktis.

Olulisemad uurimisosakonna tõkestatud juhtumid:8. märtsil vaadati läbi Hiinast saabunud konteiner, millest avastati 8,5 miljonit võltsitud Marlboro ja LM sigaretti. Kaubaks oli märgitud kattekile. Esialgse arvestuse järgi oleks sigarettide Eesti turule jõudmisel jäänud riigil maksudena saamata 1,2 miljonit eurot.

14. märtsil olid kriminaalmenetluse käigus läbiotsimised Tallinnas ja Harjumaal ning Lätis Riias. Läbiotsimise aluseks olnud kahtlustuse kohaselt korraldas kuritegelik ühendus 2011. aasta jaanuarist kuni 2012. aasta veebruarini kuue variettevõtte tegevust, mille eesmärk oli pakkuda toidukaupade ja metalli hulgikaubanduses tegutsevatele äriühingutele fiktiivseid arveid maksukohustuse vähendamiseks ja tagastusnõude loomiseks, et teenida kuritegelikku tulu. Kuue variettevõtte ehk n-ö arveveski kogukäive oli eeluurimise andmeil umbes 34 miljonit eurot ja nende teenuseid kasutas 25 Eesti ja Läti äriühingut. Tallinna ringkonnakohus vahistas kaks isikut.

Tallinna lennujaamas peeti 20. märtsil kinni Moskvast Tallinnasse saabunud Eesti kodanik, kelle kõhust avastati läbivaatuse käigus 32 pakendit. Pakenditeks olid vedelikuga täidetud kondoomid igaüks umbes 50 g ja kogukaal ligi 1650 g. Tegemist oli nö vedela kokaiiniga. Isik võeti vahi alla.

29. märtsil peeti Tallinnas kahtlustatavana kinni 5 isikut, kes tegelesid 2011. aasta oktoobrist kuni 2012. aasta märtsini 4 kullamüügiettevõtte käibedeklaratsioonides valeandmete esitamise ja selle tulemusel käibemaksu tasumata jätmisega. Kokku esitati kahtlustus 10 isikule. Kahtlustatavate kontrolli all olevate ettevõtete nimel väljastati käibemaksuga arveid ja raamatupidamises kasutati maksukohustuse vähendamise eesmärgil fiktiivseid soetusarveid. Esialgsetel andmetel osteti kulda põhiliselt Lätist ja müüdi edasi Eestis kulla kokkuostuga tegelevale ettevõttele. Ulatusliku käibemaksupettuse tulemusena jäi riigieelarvesse laekumata ligi pool miljonit eurot. Läbiotsimiste käigus võeti ära ka metallisulatusahi ja sularaha.

Uurimisosakonna juhataja Rain Kuusi sõnul on maksu- ja tollieeskirjade rikkumisega seotud kuriteod hästi organiseeritud ja konspireeritud. “Oluline on tuvastada kuritegelikud grupid kogu ulatuses, tõendada nende kuritahtlik tegevus ja arestida nende kriminaaltulu. Erilist tähelepanu pöörame sel aastal käibemaksupettustele, narkootikumide ja sigarettide salakaubaveole,” lausus Kuus.

Kriminaalmenetlus viidi lõpule ja prokuratuuri saadeti 115 kriminaalasja 164 kahtlustatavaga. Riigile tekitatud maksukahju hüvitamiseks ja kriminaaltulu konfiskeerimise tagamiseks on arestitud 450 000 euro väärtuses kuritegudes kahtlustatavate isikute vara. Kriminaal- ja jälitusmenetluse tulemusena avastati I kvartalis 8,7 miljonit sigaretti, 700 liitrit piiritust, 5,7 kg narkootilisi aineid ning 1,4 miljonit eurot tasumata makse.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700