Autor: Juuli Laanemets • 29. märts 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

E-aruandlus hoiab kokku pea 4,6 miljonit eurot

Valitsus kiitis täna heaks aruandluskorralduse lihtsustamiseks moodustatud valitsuskomisjoni lõpparuande, mille kohaselt on tänaseks ettevõtjale loodud ühtne aruandlusvorm ja –keskkond, mis teeb majandusaasta aruande koostamise ja edastuse mugavamaks.

Justiitsminister Kristen Michali sõnul on uus majandusaasta aruannete esitamise keskkond muutnud aruannete esitamise oluliselt lihtsamaks ning äriühingud, mittetulundusühingud ja sihtasutused pääsevad tänu sellele ka andmete mitmekordselt esitamise kohustusest.

„Rahandusministeerium viis läbi uuringu, kas ja kui palju on aruandekohuslaste töö maht ja kulud seoses uue keskkonna kasutuselevõtuga muutunud. Uuring näitas, et majandusaasta aruande esitamisele kulus ettevõtetel 2010. aastal võrreldes 2008. aastaga ligi 30% vähem aega. Arvestuslik rahaline kokkuhoid aruande esitamisel oli aga 2010. aastal võrreldes 2008. aastaga ettevõtjate jaoks enam kui 4,6 miljonit eurot,“ ütles Michal.

Minister lisas, et e-aruandluskeskkond on lihtsustanud enam kui 120 tuhande ettevõtja jaoks aruande koostamist ja registrile esitamist. „Ettevõtjad saavad täita majandusaasta aruande koostamise portaalis etteantud vorme ning ei pea enam nuputama, mis ridu ja kuidas majandusaasta aruannetesse kirjutada. See vähendab vigu registrile esitatavates aruannetes, vähendades samas bürokraatiat ja riigi halduskoormust. Vähenenud on ka dubleeriv andmete küsimine ning esitatavad andmed on koheselt kõigile kättesaadavad ja paremini töödeldavad.“

Keskkond on saanud positiivset tagasisidet ka kasutajatelt. Üle 90 protsendi tagasiside küsimustikule vastanud kasutajatest pooldasid e-äriregistri ettevõtjaportaali uut majandusaasta aruannete esitamise keskkonda ning võtsid uue süsteemi hästi vastu.

Vastajad kiitsid eelkõige seda, et aruande koostaja saab keskenduda aruande sisulisele poolele ega pea kulutama aega vormistamisele. Positiivseks peeti automaatkontrolli ning veateadete olemasolu, mis tekitasid vastajates kindlustunde, et koostatav aruanne on korrektne. Kiideti ka seda, et audiitor saab aruande koostamist pidevalt jälgida ning jooksvalt nõu anda. Samuti toodi välja süsteemi paindlikkust iseloomustavad jooned – aruannet saab koostada ning esitada igal ajal ja igal pool.

Et loodud korda jätkusuutlikult laiendada, on majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile tehtud ettepanek jätkata aruandluskorralduse lihtsustamise projekti koordineerimist riigi tasandil ja ühildada vastavad tegevused avalike teenuste korraldamise tegevustega. .

Registrite ja infosüsteemide keskuse poolt ettevõtjatele loodud e-aruandluskeskkond asub SIIN

Registrite ja infosüsteemide keskuse poolt ettevõtjatele loodud e-aruandluskeskkond valiti Ülemaailmsel e-lahenduste konkursil „World Summit Award 2011“ enam kui 460 projekti seast oma kategooria parimaks lahenduseks.

Elektroonilise aruandluse projekt on saanud teoks tänu Euroopa Liidu Struktuurfondide toetusele.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700