Riigikogu komisjonid soovivad karmistada kiirlaenude regulatsioone

Riigikogu majanduskomisjoni ja õiguskomisjoni 20. märtsi ühisistungil oli arutusel kiirlaenudega seotud probleemid. Justiitsministeeriumile ning majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile tehti ettepanek hiljemalt Riigikogu sügisistungjärguks välja töötada võlaõigusseaduse ja reklaamiseaduse muudatused, mis tagaksid laenuvõtjate parema teavituse ja kaitstuse.

Komisjonid leidsid, et tarbijakaitseamet peab juba kehtiva seadusandluse raames järelvalvet kiirlaenude suhtes tõhustama.
„Mitmed kiirlaenude reklaamid on vastuolus vastutustundliku käitumise ja reklaamiseaduse nõuetega, mille suhtes peab tarbijakaitse koheselt reageerima. Kindlasti pole hea tava ja vastutustundliku käitumisega kooskõlas näiteks laste ära kasutamine kiirlaenude reklaamis,“ ütles majanduskomisjoni esimees Arto Aas. „Meie nägemuses tuleb seadusemuudatused vastu võtta veel sügisel, et aasta lõpuks saabuks rahulik jõuluaeg, mitte agressiivne laenuaeg. Mõistlik kiirlaenude pakkumine on üks osa majandusruumist, aga vastutustundetu laenamine ei tohi tekitada täiendavaid sotsiaalmajanduslikke probleeme,“ ütles Aas.
Õiguskomisjoni esimehe Marko Pomerantsi hinnangul tuleb seadusemuudatusi välja töötades keskenduda eelkõige vähem kaitstud poole õigustele. „Panustada tuleb just nõrgema poole, see tähendab laenuvõtja kaitsmisele, kuna laenuvõtja ei pruugi alati aru saada oma teo tagajärgedest. See tähendab teiselt poolt, et tuleb seada suurem vastutus laenuandjale ja tõhustada kontrolli tema tegevuse üle,“ ütles Pomerants.
Tarbijakaitseametist peadirektor Andres Sooniste tõi SMS laenud peamise probleemina esile suured leppetrahvid ja viivised, laenuvõtja vähese teavitamise ning moraalselt tundlikud ja ebaeetilised reklaamid („Pank ei tea“, „Raha saad praegu, maksma hakkad kolme kuu pärast“ jt.), mis soodustavad vastutustundetut käitumist.

Osale arutelus

  • Juuli Laanemets

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad