Riigikogu komisjonid soovivad karmistada kiirlaenude regulatsioone

Riigikogu majanduskomisjoni ja õiguskomisjoni 20. märtsi ühisistungil oli arutusel kiirlaenudega seotud probleemid. Justiitsministeeriumile ning majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile tehti ettepanek hiljemalt Riigikogu sügisistungjärguks välja töötada võlaõigusseaduse ja reklaamiseaduse muudatused, mis tagaksid laenuvõtjate parema teavituse ja kaitstuse.

Komisjonid leidsid, et tarbijakaitseamet peab juba kehtiva seadusandluse raames järelvalvet kiirlaenude suhtes tõhustama.
„Mitmed kiirlaenude reklaamid on vastuolus vastutustundliku käitumise ja reklaamiseaduse nõuetega, mille suhtes peab tarbijakaitse koheselt reageerima. Kindlasti pole hea tava ja vastutustundliku käitumisega kooskõlas näiteks laste ära kasutamine kiirlaenude reklaamis,“ ütles majanduskomisjoni esimees Arto Aas. „Meie nägemuses tuleb seadusemuudatused vastu võtta veel sügisel, et aasta lõpuks saabuks rahulik jõuluaeg, mitte agressiivne laenuaeg. Mõistlik kiirlaenude pakkumine on üks osa majandusruumist, aga vastutustundetu laenamine ei tohi tekitada täiendavaid sotsiaalmajanduslikke probleeme,“ ütles Aas.
Õiguskomisjoni esimehe Marko Pomerantsi hinnangul tuleb seadusemuudatusi välja töötades keskenduda eelkõige vähem kaitstud poole õigustele. „Panustada tuleb just nõrgema poole, see tähendab laenuvõtja kaitsmisele, kuna laenuvõtja ei pruugi alati aru saada oma teo tagajärgedest. See tähendab teiselt poolt, et tuleb seada suurem vastutus laenuandjale ja tõhustada kontrolli tema tegevuse üle,“ ütles Pomerants.
Tarbijakaitseametist peadirektor Andres Sooniste tõi SMS laenud peamise probleemina esile suured leppetrahvid ja viivised, laenuvõtja vähese teavitamise ning moraalselt tundlikud ja ebaeetilised reklaamid („Pank ei tea“, „Raha saad praegu, maksma hakkad kolme kuu pärast“ jt.), mis soodustavad vastutustundetut käitumist.

Osale arutelus

  • Juuli Laanemets

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Innovatiivne ja suurte võimalustega Microsoft Dynamics NAV

Keskmistele ja suurtele ettevõtetele mõeldud Dynamics NAV on Microsofti majandustarkvaradest globaalselt enim müüdud ja kiiremini arenev lahendus, mida on viimasel kümnendil jõuliselt arendatud.

Valdkonna tööpakkumised

TALOT otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Talot AS

31. august 2018

Uudised

Tööriistad