Tööandja saab kontrollida kandideerija tausta

Selle aasta jaanuarist avalikuks muutunud karistusregistris on tehtud ligikaudu 6200 päringut, millest 95% päringutest on teinud inimesed selleks, et näha enda kohta registris olevat infot.

Justiitsminister Kristen Michali sõnul on karistusregistri avalikuks muutumine edukalt läinud ning inimeste huvi enda andmete kohta on olnud ootuspärane. „1. jaanuarist toodi karistusregister siseministeeriumi juurest justiitsministeeriumi valitsemisalasse ning liideti justiitsministeeriumi registrite ja infosüsteemide keskus poolt hallatava e-toimiku süsteemi osaks,“ ütles minister.

„Avalik ei ole küll kogu karistusregistris olev info – näiteks ei ole registrist nähtavad andmed alaealiste kohta, arhiiviandmed ega üks väärteokaristus, mis on väiksem kui 200 eurot. Need on endiselt juurdepääsupiiranguga,“ ütles justiitsminister.

Ministri sõnul saab inimene enda kohta käivat infot läbi avaliku e-toimiku küsida piiramatult ja tasuta nagu ka oma alaealiste laste kohta käivat infot. „Teise inimese kohta saab päringut esitada vaid siis, kui on teada tema täielik nimi ning isikukood. Sellise päringu esitamine maksab 4 eurot. Samas tuleb meeles pidada, et teise inimese kohta päringu tegemine ei ole anonüümne - iga päringu kohta jääb jälg, mistõttu saab iga inimene näha, kes tema andmeid karistusregistrist vaadanud on,“ ütles Michal.

Ministri sõnul on mõistlik karistusregistrit kasutada näiteks lapsevanematel, kes saavad avaliku e-toimiku kaudu lihtsalt kontrollida oma lapsega kokkupuutuvate inimeste tausta. „Samuti on tööandjatel võimalik kontrollida tööle kandideerijate tausta ning juhul, kui kandideerija volitab keskkonnas tööpakkujat tema andmeid vaatama, saab tööandja seda teha tasuta,“ lausus justiitsminister.

Karistusregister on leitav aadressil SIIN ning seda haldab justiitsministeeriumi registrite ja infosüsteemide keskus.

E-toimikusse saab sisse logida ID-kaardiga ja teha päringuid nii iseenda kui ka teiste isikute kohta. Päringu tegemisel teise isiku kohta on vajalik teada isiku ees- ja perenime ning isikukoodi. E-toimiku kaudu info pärimine on mugavam, kindlam ja turvalisem kui e-posti või posti kasutades.

Karistusregistrist info pärimisel paberkandjal või e-postiga on soovitatav kasutada päringuvormi, mis on kättesaadav registrite ja infosüsteemide keskuse kodulehelt (www.rik.ee/karistusregister)

Kirjalikud päringud tuleb edastada järgmisel aadressil: Nimekast nr 1563, Toompuiestee 33A, 10402, Tallinn, Eesti

 

Osale arutelus

  • Juuli Laanemets

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem

Ellrex digidoc on ettevõtte dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem mis on eraldatud raamatupidamise programmist.

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Valdkonna tööpakkumised

RAMIRENT otsib oma AR osakonda SOOME GRUPI JUHTI

Ramirent Shared Services AS

02. oktoober 2018

TALOT otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Talot AS

30. september 2018

BALTIC CONNEXIONS OÜ otsib OSTUASSISTENT-RAAMATUPIDAJAT

Baltic Connexions OÜ

28. september 2018

Uudised

Tööriistad