Autor: Juuli Laanemets • 8. märts 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksupettuste vastu plaanitakse jõulist tegevust

Rahandusministeerium kavandab koostöös justiitsministeeriumiga muudatusi, mis aitaksid maksu- ja tolliametil maksupettustega senisest veelgi paremini võidelda.

Maksu- ja tollikuritegude avastamiseks ja tõendite kogumiseks ning kogu kriminaalmenetluse edu aluseks on võimekus hankida tõendeid kõigi jälitustoimingutega. Sama oluline on otsuste tegemiseks saada jälitustoimingu käigus kogutud informatsioon  kätte operatiivselt. Praegu teeb MTA jaoks jälitustoiminguid osaliselt politsei. Maksukuritegude uurimise mahtu ja valdkonna keerukust arvestades ei ole see efektiivne ja kiire lahendus. Seetõttu on rahandusministeerium teinud ettepaneku MTA jälituspädevuse laiendamiseks.

„Maksualane kuritegevus on nii spetsiifiline ja informatsioon on sedavõrd kodeeritud,  et sellega peaksid tegelema maksuala  professionaalid,“ ütles rahandusminister Jürgen Ligi tänasel valitsuse pressikonverentsil. „Ma rõhutan, et siin ei ole tegemist täiendava isikuvabaduste piiramisega, vaid ühe tarbetu vahelüli kõrvaldamise vajadusega.“

Teine kaalumisel ettepanek on kriminaaltulu laiendatud konfiskeerimine maksuasjades, mis on praegu võimalik vaid kuritegelike ühenduste puhul. See lubaks uurimise käigus ka kurjategija varasemast kuritegelikust eluviisist saadud vara konfiskeerida, kui isikud ei suuda tõendada selle legaalset päritolu. Praegu on võimalik ainult konkreetselt uurimise all olevate kuritegudega saadud vara ära võtta.

Läbirääkimisel on veel võimalus salakaubaveo eest korduvväärteoga karistamise kaotamine. Probleemiks on vene maksumärkidega sigarettide ebaseaduslik Eestisse toomine, mis moodustab 99 protsenti MTA menetletud salakaubajuhtumitest. Ka mõne paki piirnormi ületava sigaretikoguse üle piiri toomine on kuritegu, kui inimene teeb seda teistkordselt. Kuna kriminaalkaristus peaks olema kõige viimane abinõu inimese mõjutamiseks, ongi kaalumisel ettepanek ülekriminaliseerimise vältimiseks lugeda kuriteoks ainult salakaubavedu suures koguses kaubaga.

Lähiajal on MTA saatmas prokuratuuri kriminaalasja, kus kolme kuuga pandi toime maksupettus 1,75 mln euro ulatuses. 2011. aastal pidas MTA kahtlustatavana kinni 99 inimest, neist 28 maksukuritegudes. Vara arestiti 3,3 miljoni euro väärtuses. Tasumata makse tuvastati 16,1 miljonit eurot ja aktsiisikaupade ning narkootiliste ainete kinnipidamisega hoiti ära 1,1 miljoni euro kahju tekkimine.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700