Autor: Juuli Laanemets • 27. veebruar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mida teada kohtuotsuse täitmise korrast, viimane võimalus enda õiguste kaitseks?

Vastab advokaadibüroo Aivar Pilv vandeadvokaat Tambet Laasik

Iga advokaadi poole pöörduvad aeg-ajalt kliendid, kelle õiguste kaitse on menetluslikult perspektiivitu. Sageli viib selleni eelnev ebaõige käitumine või vastaspoole õiguste rikkumine. Vahel satutakse perspektiivitusse vaidlusse ka isiklike sümpaatiate või emotsioonide pinnalt, suutmata õigeaegselt teha vajalikke järeleandmisi või kaitstes enda (oletatavaid) õigusi fiatiustitia, pereatmundus printsiibil ehk kaitstes enda (oletatavaid) õigusi hoolimata tegelikust õiguslikust või menetluslikust perspektiivist. Sellise vaidluse loogiline tagajärg saab olla ainult negatiivne kohtuotsus. Sageli tähendab see ka täiendavaid kulutusi kasvavate viivitusintresside või leppetrahvi tõttu, samuti vajadust hüvitada hageja kohtukulud.

Seetõttu tekibki küsimus, mida peaks kostja tegema olukorras, kus tal puuduvad esitatud nõude suhtes igasugused efektiivsed vastuväited. Vastuse sellele annab menetlusõigus, eelkõige võimalus taotleda kohtult kohtuotsuse täitmise korra kindlaksmääramist. Tsiviilkohtumenetluse seadustiku (edaspidi TsMS) § 445 lg 1 esimeses lauses sätestatu kohaselt võib kohus otsuses poole taotlusel mh kindlaks määrata otsuse täitmise viisi ja korra. Nimetatud normi eesmärk on võimaldada pooltel veel enne otsuse tegemist taotleda kohtult mõnda konkreetset otsuse täitmise viisi.

Viidatud sättel on poolte jaoks väga erinev tähendus. Hageja saab eelkõige taotleda seda, et kohtuotsus kuulutataks viivitamata täidetavaks. Sisuliselt tähendab see hageja õigust pöörduda täitemenetluse alustamiseks kohtutäituri poole veel enne otsuse jõustumist ja kostja edasikaebeõiguse realiseerimist. Kostja omalt poolt saab kohtult taotleda kohustuse täitmise ajatamist ehk maksmist maksegraafiku alusel või ka maksetähtpäeva edasilükkamist. Rõhutada tuleb, et kostja ei saa täitmise korra kindlaksmääramise raames taotleda nõude suuruse vähendamist vaid eelkõige ainult selle täitmise osalist või ka täielikku edasilükkamist. Vastastikkuste nõuete puhul võib kostja taotledaka seda, et teda kohustataks otsust täitma üksnes juhul, kui võlausaldaja on oma kohustuse tema suhtes täitnud, ehk siis õigust täita kohtuotsus pärast hagejat. Vastav nõue võib olla asjakohane tehingu tühistamise või tühisuse tuvastamise, samuti tehingust taganemise vaidlustes.

Samuti tuleb märkida, et kohtuotsuse täitmise korra kindlaksmääramist saab nõuda vaid kohtumenetluse raames. Riigikohus on öelnud (otsus nr 3-2-1-72-10), et TsMS § 445 lg 1 ei ole kohaldatav hilisemal vaidluse tekkimisel otsuse sisu üle. Seega, kui pooled menetluses otsuse täitmise korra kindlaksmääramise taotlust ei esita, ei saa nad seda ka pärast otsuse tegemist enam teha. See ei välista siiski täitemenetluses taotluste esitamist. Eelkõige saab täitemenetluses nõuda täitemenetluse peatamist, pikendamist või ajatamist eeldusel, et menetluse jätkamine oleks võlgniku suhtes ebaõiglane. Täitemenetlusega kaasnevad aga täiendavad täitekulud, mistõttu on mõistlik taotleda otsuse täitmise korra kindlaksmääramist juba menetluses.

Eelnevast nähtub, et ka olukorras, kus hageja nõude tunnustamine kohtuotsusega on kindel, ei ole võlgnik päris ilma igasuguste võimalusteta enda kaitseks. Võlgnik saab ka muidu perspektiivitus olukorras nõuda kohustuse täitmise tähtaja pikendamist või ajatamist, tehes seda kas kohtumenetluses või hiljem täitemenetluses. Arvestada tuleb, et sellekohane taotlus on aga tulemuslik vaid siis kui hageja nõude kohene ja täielik rahuldamine on kostja jaoks objektiivselt võimatu või toob kaasa tema maksejõuetuse või on muul põhjusel tema jaoks ebamõistlikult koormav. Seetõttu võib kohtuotsuse täitmise korra kindlaksmääramine olla ka võlgniku ainus menetlustaotlus ning viimane võimalus enda huvide kaitseks.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700