Finantstehingute maksustamine kütab kirgi

Euroopa Liidu 27 liikmesriigist toetab vaid kolm riiki finantstehingute maksustamist ning kolm maad on selgelt vastu sellesisulisele Euroopa Komisjoni ettepanekule, näitab KPMG Euroopa Liidu maksukeskuse analüüs.

KPMG Baltics OÜ teatel toob analüüs esile, et finantstehingute maksu kehtestamise plaan on tekitanud laia avaliku ja poliitilise diskussiooni, samas on president Sarkozy teatanud vastava maksu kehtestamisest Prantsusmaal. Lisaks Prantsusmaale toetavad maksu sisseviimist Saksamaa ja Hispaania; selgelt vastu on Ühendkuningriigid, Bulgaaria, Tšehhi Vabariik ning ka Rootsi, kus finantstehingute maksu kehtestamine 1980. aastatel andis finantsturgudele suure hoobi. Eesti kuulub neutraalse hoiakuga riikide sekka.

Kuigi Euroopa Komisjoni ettepanek võib kaasa tuua majanduslikku kasu, on avalikkuses teravalt tõstatatud küsimus, kas maks täidab oma eesmärki ning kas see mitte ei kahjusta EL-i riikide finantssektorit ja majanduskasvu.

„ Mõned liikmesriigid toetavad maksu kehtestamist, kuid ainult juhul, kui maks viiakse sisse globaalselt, mida aga lähemas tulevikus kindlasti ei juhtu. Seega on maksu kehtestamise väljavaated EL-is väga hägused,“ ütles KPMG globaalse finantsteenuste maksuüksuse juht Hugh von Bergen.

KPMG maksu- ja õigusteenuste juht Joel Zernask ütles, et on väga ebatõenäoline, et finantstehingute maks 2014. aastaks üle Euroopa kehtestatakse. „Küll on Euroopa Komisjon finantstehingute maksu direktiiviga andnud riikidele selge suunise oma maksusüsteemide arendamiseks. Eestis täna veel laiapõhjalist arutelu finantstehingute maksu teemal ei toimu ning pigem jälgitakse huviga teiste EL-i liimesriikide ja analüütikute vastukajasid Saksa - Prantsuse initsiatiivile,“ märkis Zernask.

EL-i 27 liikmesriigi seisukohad finantstehingute maksustamisest:

Toetavad - Prantsusmaa, Saksamaa ja Hispaania
Toetavad tingimusel, et maks kehtestatakse globaalselt või terves EL-is; on üldiselt positiivse suhtumisega - Austria, Belgia, Soome, Ungari, Itaalia, Leedu ja Rumeenia
Neutraalsed, kõhklevad või pole seisukohta avaldanud - Eesti, Kreeka, Poola, Portugal, Slovakkia ja Sloveenia
Toetavad juhul, kui täidetakse teatud tingimused, näiteks globaalne või EL-is kehtestamine, kuid on vähem positiivse suhtumisega - Küpros, Taani, Iirimaa, Läti, Luksemburg, Malta, Holland ja Ühendkuningriik
Vastu - Bulgaaria, Tšehhi Vabariik ja Rootsi


 

Osale arutelus

  • Juuli Laanemets

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Majandustarkvara RAPID

Tarkvaraga RAPID saate korraldada keskmise või väikese ettevõtte raamatupidamise ja majandusarvestuse - laoarvestus, palgaarvestus, teenindus, üüriarvestus, jm. RAPIDi tasuta versiooniga saab töö tehtud üksikettevõtja, alustav ettevõte või mittetulundusühing.

Valdkonna tööpakkumised

MAXIMA EESTI OÜ ootab oma meeskonda PALGAARVESTAJAT

Maxima Eesti OÜ

19. november 2018

KAARLI HAMBAPOLIKLIINIK otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Tripod Grupp OÜ

30. november 2018

Uudised

Tööriistad