Autor: Juuli Laanemets • 30. jaanuar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uued Raamatupidamise Toimkonna juhendid – kas torm veeklaasis?

Osa audiitoreid kahtleb, kas muudatused on tehtud ikka ettevõtjate tarbeks. Siinkohal Mis on teie arvamus, lugejad?

KPMG Baltics OÜ juhtivaudiitor Indrek Alliksaar kommenteerib olukorda:

Eelmise aasta lõpus kommenteerimiseks avalikustatud eelnõusid muudeti mitme juhendi puhul ning peamised viimasel hetkel sisse viidud parandused olid alljärgnevad:

- arendusväljaminekute kajastamisel lisati alternatiivina senistes juhendites kasutusel olnud kulude kapitaliseerimise võimalus, mis oli esialgu plaanis keelata;

- varade sihtfinantseerimise kajastamisel lisati senistes juhendites kirjeldatud netomeetod, mis esialgses eelnõus puudus.

Lisaks juhendite muutmisele muudeti ka uute juhendite esialgset (kinnitamise hetkest varasemaks määratud) rakendamise tähtaega (01.01.2012), lükates seda ühe aasta võrra edasi.

Kõik peamised muudatused vastavad KPMG poolt eelnõude muutmiseks tehtud ettepanekutele. Samas ei tegutsenud toimkond meie arvates juhendeid kiirkorras vastu võttes läbimõeldult ja ettevõtjate vajadusi arvesse võttes. KPMG poolt tõstatatud küsimusele, et milles seisneb kiirustav IFRS SME-st juhindumise vajadus, kui standardi tulevik on ebakindel ja ükski riik Euroopa Liidus seda rakendanud pole, sisuliselt ei vastatud. Toimkonna poolses uudises uute juhendite vastu võtmise kohta mainitakse, et Eesti on raamatupidamise ja finantsaruandluse osas olnud enamasti maailmas teerajajate, mitte sabassörkijate hulgas. Selgusetuks jääb aga, milles seisneb teistest riikidest etteruttamise sisuline väärtus ettevõtja jaoks ja kes finantsosakonna ümberõppe ja raamatupidamise ümberkorraldamise kulud katab.

Lisaks muudele probleemidele tekib täismahus IFRS-i rakendavatel kontsernidel topeltraamatupidamise vajadus juhul, kui tütarettevõtjad soovivad IFRS SME-l tuginevaid toimkonna juhendeid rakendada. Kõiki olulisi IFRS-i ja toimkonna juhendite erinevusi tuleb sellisel juhul pidevalt silmas pidada ning finantsaruannete konsolideerimisel arvesse võtta. Sisuline küsimus, et kas IFRS SME rakendamine mõne ettevõtja elu ka sisuliselt lihtsustab, ongi peamine IFRS SME Euroopas rakendamise takerdumise põhjus.

Ettevõtjate vaatenurgast on edaspidi kindlasti oluline pöörata tähelepanu raamatupidamisstandardite arengule ja vajadusel protsessi sekkuda. Kindlasti ei tohiks raamatupidamisreegleid ja nende muutumist võtta paratamatusena nagu surm ja maksud. Raamatupidamisstandardite kasutajad on siiski eeskätt ettevõtjad ise ning kõikjal maailmas toimub standardite uuendamine tihedas koostöös ettevõtjate esindajatega. Ka praeguse toimkonna juhendite uuenduskuuri käigus oli eelnõusid võimalik kahe kuu jooksul kommenteerida.

Kommentaaride arvesse võtmisel küll sisulist dialoogi toimkonna ja kommenteerijate vahel ei tekkinud ning eelnõude menetlemine toimus Euroopa praktikat võrreldes pretsedenditu kiirusega, kuid oma arvamuse avaldamise võimalus ettevõtjatele anti. Vaatamata toimkonna juhendite jõustumise edasilükkamisele peaksid ettevõtjad juba täna analüüsima juhendite muudatuste mõju, tegema valikud võimalike alternatiivsete arvestuspõhimõtete vahel ning hindama kas ja millisel määral oma raamatupidamise korraldust muuta.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700