Autor: Juuli Laanemets • 23. jaanuar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööandja poolt III sambasse sissemaksed ja vorm TSD lisa 1

Alates 1. jaanuarist 2012 kehtima hakanud tulumaksuseaduse (edaspidi TuMS) muudatusega võimaldatakse tööandjal teha töötaja eest täiendava kogumispensioni kindlustusmakseid ja/või soetada vabatahtliku pensionifondi osakuid (edaspidi III samba sissemaksed).

Muudatuse eesmärk on anda tööandjale võimalus teha töötaja eest tulumaksusoodustust kasutades sissemakseid isiku III sambasse, võimaldades seeläbi füüsilisel isikul juba aasta kestel saada tulumaksuvabastus oma III samba sissemaksetele.

TuMS § 13 lg 3 täiendati punktiga 15, mille kohaselt ei maksustata tulumaksuga avaliku teenistuja, töötaja või juriidilise isiku juhtimis- või kontrollorgani liikme eest tasutud TuMS §-s 28 sätestatud täiendava kogumispensioni kindlustusmakseid ja vabatahtliku pensionifondi osakute soetamiseks makstud summasid, mis ei ületa kalendriaastas 6000 eurot ega 15% talle selle aasta jooksul makstud ja tulumaksuga maksustatud väljamaksete summast. Enne kinnipeetava tulumaksu arvutamist arvatakse residendist füüsilisele isikule TuMS § 41 punktis 1 nimetatud summast maha tema eest tasutud III samba sissemakse maksuvaba osa. Arvestust maksuvaba piirmäära täitumise kohta peab pidama väljamakse tegija summeeritult kalendriaasta algusest (TuMS § 42 lg 7).

Näide summeeritud piirmäära leidmiseks:

Äriühing teeb alates jaanuarist iga kuu töötaja III sambasse sissemakseid 50 euro ulatuses. Jaanuaris on palga väljamakse töötajale 500 eurot. Seega 15% isikule makstud ja tulumaksuga maksustatud väljamaksete summast on jaanuaris maksimaalselt 82,50 eurot [(500+50)*15%=82,50 eurot], mida tööandja saaks maksusoodustust rakendades sissemaksena kajastada.

Veebruaris tehakse samale töötajale palga väljamakse 200 eurot, sellest 15% moodustab 30 eurot. Kuid summeeritud arvestust pidav tööandja võib ka veebruaris maksuvabalt III samba sissemaksena deklareerida 50 eurot [500+50+200+50=800, millest 15% on 120 eurot, seega 15% piir kalendriaastas tulumaksuga maksustatud väljamaksete summast ei ole ületatud].

III samba sissemakset käsitletakse palgatuluna, seega on tööandja kohustatud enne sissemakse tegemist sellelt summalt kinni pidama ja tasuma maksuseadustega ettenähtud maksud ja maksed (sotsiaalmaks, töötuskindlustusmakse ja kohustusliku kogumispensionimakse ning üle maksuvaba piirmäära summadelt 15%, kuid mitte rohkem kui 6000 eurot - ka tulumaks).

Näited, kuidas maksuarvestust III samba sissemakselt arvutada, leiab teksti lõpust.

Rahandusministeeriumi 29. novembri 2010. aasta määrusega nr 60 uute muudatuste (kehtestatud 29.11.2011. aasta rahandusministri määrusega nr 51) kohaselt on tööandja kohustatud deklareerima töötaja III samba sissemaksed TSD lisal 1. III samba sissemaksed deklareeritakse väljamakse koodiga 22 (brutosummas) ja deklareerimisele kuulub nii maksustatav kui ka maksuvaba osa. Lisaks peab maksuvaba sissemakse osa näitama ka veerus 3.2 (tulumaksu kinnipidamisel maha arvatud III samba sissemakse).

Tulumaksu kinnipidaja, kes on kalendriaasta jooksul tasunud maksumaksja eest III samba sissemakseid, on kohustatud andma maksumaksjale viimase nõudmisel nende sissemaksete kohta tõendi TPS sama kalendriaasta 1. detsembriks. See võimaldab maksumaksjal endal veel samal aastal teha täiendavaid III samba sissemakseid, kui osa maksuvabastusest on kasutamata.

Neid III samba sissemaksete andmeid, mida tööandja on tasunud ja deklareerinud vormi TSD lisal 1, samuti andmeid, mis laekuvad deklaratsioonidel INF 5 (esitavad kindlustusandjad) ja INF 6 (esitavad vabatahtliku pensionifondi valitsejad), kasutatakse algandmetena füüsilise isiku tuludeklaratsiooni eeltäitmisel.

Veel kord juhime tähelepanu, et tööandja poolt tehtud sissemakseid töötaja III sambasse käsitletakse maksustamisel kui isikule tehtud väljamakset, millelt peab tööandja kinni pidama või tasuma kõik maksud ja maksed vastavalt eelpool toodud tingimustele.

Näited arvutuskäigust leiate allpool failide plokist PDF failina.

 

 

 

Allikas: Maksuamet

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700