61% osaühingutest asutati ilma sissemakseta

2011. aasta algusest loodud võimalus, asutada osaühinguid ilma sissemakseta, oli ettevõtlusele soosiva mõjuga. E-äriregistri andmetel registreeriti 2011. aastal kokku 17 709 ettevõtjat, millest 13 062 olid osaühingud, 24 aktsiaseltsid ja 2507 füüsilisest isikust ettevõtjad ning kokku oli 2012. aasta 2. jaanuari seisuga äriregistris 160 805 registriüksust, teatas justiitsministeerium.

„Aasta jooksul registreeriti ilma sissemakseta 8023 osaühingut ehk 61 % kõigist registreeritud osaühingutest. Uute äriühingute registreerimisel oli edukaim 2011. aasta jaanuar, kui alustas 1790 ettevõtjat,“ kommenteeris ettevõtlus keskkonda justiitsminister Kristen Michal.

Ministri sõnul oli lõppenud aasta igati edukas ka vabaühenduste loomisel, kuna aasta jooksul lisandus juurde 1567 ühendust, millest 1526 olid mittetulundusühingud, 39 sihtasutused ning loodi ka 2 hooneühistut. “Vabaühenduste loomisel oli edukaim kuu märts, kui loodi 168 uut ühendust ning aasta lõppedes oli mitteärilisi ühendusi registris kokku 33 490,“ täpsustas justiitsminister.

Kuigi miinimumkapitali nõue säilib, ei pea ettevõtlusega alustada sooviv inimene seda enam enne ühingu äriregistrisse kandmist tasuma. Osakapital tuleb sisse maksta siis, kui see on ette nähtud põhikirjas või seda nõuab ühingu majanduslik seisund.

Piirkondlikult on äriühinguid enim registreeritud Harjumaal ja Tallinnas (89 656). Harjumaale ja Tallinnale järgneb Tartu maakond 32 683 registreeritud ettevõtjaga ning kolmandal kohal ettevõtjate arvult asetseb Pärnumaa 23 989 ettevõtjaga.

Kaubanduses tegutseb enim ettevõtteid
Tegevusaladest on enim ettevõtjaid tegelemas jae- ja hulgikaubandusega (31 102). Ettevõtjate arvukuselt järgmine valdkond on e-äriregistri andmetel kutse-, teadus- ja tehnikaalane tegevus (20 083) ning suuruselt kolmas on põllumajandus, metsamajandus ja kalapüük 16 982 ettevõtjaga.

2011. aastal kustutati 8320 äriühingut ning 127vabaühendust. E-äriregistri andmetel kustutati enim äriühinguid oktoobris, kui registrist kadus 2087 ettevõtjat, kellest 1681 oli jätnud mitme aasta majandusaasta aruanded esitamata ning kustutati seetõttu. Enim vabaühendusi kustutati detsembris (18).

 

Osale arutelus

  • Juuli Laanemets

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad