61% osaühingutest asutati ilma sissemakseta

2011. aasta algusest loodud võimalus, asutada osaühinguid ilma sissemakseta, oli ettevõtlusele soosiva mõjuga. E-äriregistri andmetel registreeriti 2011. aastal kokku 17 709 ettevõtjat, millest 13 062 olid osaühingud, 24 aktsiaseltsid ja 2507 füüsilisest isikust ettevõtjad ning kokku oli 2012. aasta 2. jaanuari seisuga äriregistris 160 805 registriüksust, teatas justiitsministeerium.

„Aasta jooksul registreeriti ilma sissemakseta 8023 osaühingut ehk 61 % kõigist registreeritud osaühingutest. Uute äriühingute registreerimisel oli edukaim 2011. aasta jaanuar, kui alustas 1790 ettevõtjat,“ kommenteeris ettevõtlus keskkonda justiitsminister Kristen Michal.

Ministri sõnul oli lõppenud aasta igati edukas ka vabaühenduste loomisel, kuna aasta jooksul lisandus juurde 1567 ühendust, millest 1526 olid mittetulundusühingud, 39 sihtasutused ning loodi ka 2 hooneühistut. “Vabaühenduste loomisel oli edukaim kuu märts, kui loodi 168 uut ühendust ning aasta lõppedes oli mitteärilisi ühendusi registris kokku 33 490,“ täpsustas justiitsminister.

Kuigi miinimumkapitali nõue säilib, ei pea ettevõtlusega alustada sooviv inimene seda enam enne ühingu äriregistrisse kandmist tasuma. Osakapital tuleb sisse maksta siis, kui see on ette nähtud põhikirjas või seda nõuab ühingu majanduslik seisund.

Piirkondlikult on äriühinguid enim registreeritud Harjumaal ja Tallinnas (89 656). Harjumaale ja Tallinnale järgneb Tartu maakond 32 683 registreeritud ettevõtjaga ning kolmandal kohal ettevõtjate arvult asetseb Pärnumaa 23 989 ettevõtjaga.

Kaubanduses tegutseb enim ettevõtteid
Tegevusaladest on enim ettevõtjaid tegelemas jae- ja hulgikaubandusega (31 102). Ettevõtjate arvukuselt järgmine valdkond on e-äriregistri andmetel kutse-, teadus- ja tehnikaalane tegevus (20 083) ning suuruselt kolmas on põllumajandus, metsamajandus ja kalapüük 16 982 ettevõtjaga.

2011. aastal kustutati 8320 äriühingut ning 127vabaühendust. E-äriregistri andmetel kustutati enim äriühinguid oktoobris, kui registrist kadus 2087 ettevõtjat, kellest 1681 oli jätnud mitme aasta majandusaasta aruanded esitamata ning kustutati seetõttu. Enim vabaühendusi kustutati detsembris (18).

 

Osale arutelus

  • Juuli Laanemets

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

TAAVI PALK – parim valik kõigile palgaarvestajaile

Töötasude arvutamist ja maksustamist puudutava seadusandluse igaaastane muutumine ja uute peensuste jätkuv lisandumine on palgaarvestusest teinud ühe komplitseerituma valdkonna finantsarvestuses.

SmartAccounts – Raamatupidamistarkvara Sinu ettevõttele

SmartAccounts on veebipõhine raamatupidamistarkvara, mis on suunatud väikese ja keskmise suurusega uuendusmeelsetele ettevõtetele, kelle jaoks on oluline lihtsus ja kasutajamugavus. SmartAccounts raamatupidamistarkvara kasutavad nii ettevõtted, kellel on mõned kanded kuus kui ka ettevõtted, kes väljastavad sadu müügiarveid päevas.

Valdkonna tööpakkumised

LeapIN Business Services is looking for an ACCOUNTANT

LeapIN Business Services OÜ

20. aprill 2018

SOCAR Trading otsib PEARAAMATUPIDAJAID

Manpower OÜ

25. märts 2018

Uudised

Tööriistad