Kokkuvõte 1. jaanuaril jõustuvatest seadustest

Toome välja rahandusministeeriumi poolt esitatud loetelu 2012 aastal jõustuvatest seadustest.

Erimärgistatud kütuse maksusoodustuse piiramine. Lõpetatakse erimärgistatud vedelkütuse kasutamine paiksetes mootorites ning kaevandus-, metsandus- ja ehitustöödel. Allesjäävatele soodustatud valdkondadele (reisijate ja kaupade raudteevedu, laevaliiklus, soojuse ja elektrienergia tootmine ning põllumajandus) rakendatakse soodusmääraga kütuse kasutamise asemel toetusskeeme, mis valmivad 2012. aasta esimeses pooles. Riigi Teataja: https://www.riigiteataja.ee/akt/106072011014).

Jõustub 2012. aasta riigieelarve seadus, mille prognoositavateks tuludeks on 6,12 miljardit eurot ja planeeritud kuludeks 6,58 miljardit eurot.  Eelarve koostamisel on lähtutud vastutustundlikust ning konservatiivsest eelarvepoliitikast – järgmise aasta oodatav valitsussektori eelarve on ühekordseid ning majandustsükli mõjusid arvestamata jätkuvalt ülejäägis, nominaalselt ulatub puudujääk 2,1 protsendini SKPst. Järgmisel aastal aitavad ebamäärasust välisturgudel tasandada riigi poolt tehtavad investeeringud, elavdades sisenõudlust ja soodustades töökohtade loomist. Investeeringud kasvavad võrreldes 2011. aastaga 28 protsenti 1,25 miljardi euroni. Viiendiku investeeringutest moodustavad kvoodikaubandusest tulenevad investeeringud, mis annavad ka kestvat kokkuhoidu energiakuludes. Seaduse eelnõu ja seletuskiri: http://www.riigikogu.ee/?page=eelnou&op=ems&emshelp=true&eid=1408520&u=20111222152202.

Jõustub 2012. aasta riigieelarve seadusega seonduvalt aktsiisiseaduse, eesti haigekassa seaduse, kohaliku omavalitsuse üksuse finantsjuhtimise seaduse ja töötuskindlustuse seaduse muutmise seadus. Tubakaaktsiis tõuseb 10 protsenti ja alates veebruarist tõuseb alkoholiaktsiis 5 protsenti. Eesti Haigekassa seadust ja töötuskindlustuse seadust muudetakse juriidiliste isikute vahendite hoidmist ja haldamist puudutavas osas. Kohaliku omavalitsuse üksuse finantsjuhtimise seaduse muudatusega lükatakse aasta võrra edasi põhitegevuse tulude mahu ulatuses ülempiiri rakendumine, mis vähendab 2012. aastal survet valitsussektori defitsiidile. Seaduse eelnõu ja seletuskiri: http://www.riigikogu.ee/?page=eelnou&op=ems&emshelp=true&eid=1408526&u=20111222143144

Jõustub käibemaksuseaduse muudatus, millega kehtestatakse tax free müügi piirmääraks 38 eurot. Riigi Teataja: https://www.riigiteataja.ee/akt/120122011002

Jõustuvad tulumaksuseaduse muudatused. Füüsilise isiku tulust lubatud mahaarvamiste kogusummat piiratakse 3196 eurolt 1920 eurole. Muudatus puudutab eluasemelaenu intresside, koolituskulude ning kingituste ja annetuste mahaarvamise õigust. Muudatus puudutab kulusid, mis tekivad alates 2012. aastast ning ei kohaldu 2011. aastale ja varasematele kuludele. Seadusega luuakse metsa väikeomanikele raieõiguse ja raiutud metsamaterjali võõrandamise maksuarvestusele erikord. Tööalane tasemekoolitus ei ole enam käsitletav erisoodustusena. Riigi Teataja: https://www.riigiteataja.ee/akt/108072011005

Taastuvad kogumispensioni maksed kõikidel kogumispensioniga liitunud isikutel. Tavapärane sissemaksete tegemise kord taastub ja kõigi jaoks hakkab kehtima kohustusliku kogumispensioni makse, mis koosneb 2-protsendisest inimese osast ja 4-protsendisest riigi osast. Informatsioon isiku liitumise kohta kogumispensioni süsteemiga on kättesaadav internetis
Pensionikeskuse koduleheküljel www.pensionikeskus.ee. Pensionikeskuses liitumise kontrollimisel peab teadma kontrollitava isikukoodi. Riigi Teataja: https://www.riigiteataja.ee/akt/124032011014.

Jõustuvad maksukorralduse seaduse ja teiste seaduste muudatused. Muudetakse maksukorralduse seadust, kohalike maksude seadust, krediidiasutuste seadust ning tulumaksuseadust. Liikmesriikide vaheline maksualane halduskoostöö muutub tõhusamaks ning lihtsustub ja ühtlustub liikmesriikide vaheline maksude sissenõudmise menetlus. Lisaks kaotatakse lähetustega seotud majutuskulu maksuvaba piirmäär. Lähetustega seotud majutuskulu loetakse sõltumata selle suurusest ettevõtlusega seotud kuluks ning sellega ei kaasne täiendavat maksukohustust. Riigi Teataja https://www.riigiteataja.ee/akt/113122011001

Jõustuvad lihthangete korraldamist puudutavad riigihangete seaduse muudatused. Lihthankeid tuleb hakata korraldama seaduses sätestatud regulatsiooni alusel kui asja või teenuse eeldatav maksumus jääb vahemikku 10 000 – 40 000 eurot, ehitustööde puhul 30 000 – 250 000 eurot. Samuti tuleb lihthanked edaspidi alustada kohustuslikuna riigihangete registris ning seda lihthanketeatega. Lisaks peab suurem osa hankijatest hakkama edaspidi koostama hankekorda ning hankeplaani. Riigi Teataja https://www.riigiteataja.ee/akt/131122010002

 

Osale arutelus

  • Juuli Laanemets

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Majandustarkvara RAPID

Tarkvaraga RAPID saate korraldada keskmise või väikese ettevõtte raamatupidamise ja majandusarvestuse - laoarvestus, palgaarvestus, teenindus, üüriarvestus, jm. RAPIDi tasuta versiooniga saab töö tehtud üksikettevõtja, alustav ettevõte või mittetulundusühing.

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad