Lihthanke registreerimine uuest aastast kohustuslik

1. jaanuaril jõustuvad riigihangete seaduse muudatused, mis puudutavad lihthangete regulatsiooni, nii näiteks tuleb edaspidi ka lihthankeid alustada kohustuslikuna riigihangete registris.

Samuti kehtestab Euroopa Komisjon uued riigihanke rahvusvahelise piirmäärad, teatas rahandusministeerium.

Siiani pidid hankijad lihthanke (ostu eeldatav maksumus on kuni 40 000 eurot asjade ja teenuste puhul või 250 000 eurot ehitustööde puhul) korraldamisel järgima riigihangete üldpõhimõtteid ning riigihangete seaduse 1. peatükis sätestatut. Aasta algusest reguleerib lihthankeid lisaks aga ka eraldi paragrahv – 182.

Ka lihthanked tuleb edaspidi alustada kohustuslikuna riigihangete registris ning seda lihthanketeatega kui asja või teenuse eeldatav maksumus jääb vahemikku 10 000–40 000 eurot, ehitustööde puhul 30 000–250 000 eurot.

„Muudatuse eesmärgiks on tagada riigihangete suurem läbipaistvus ning avatus. Eelkõige tähendab see seda, et ka väiksemate ostude puhul on konkurents paremini tagatud ning hankijad saavad seadusest täiendavaid suuniseid lihthanke korraldamiseks,“ selgitas rahandusministeeriumi riigihangete ja riigiabi osakonna juhataja Agris Peedu.

Hankija peab uuest aastast kehtestama asutusesisese hankekorra, kui tema poolt ühes eelarveaastas planeeritavate asjade ja teenuste riigihangete eeldatav kogumaksumus ületab 80 000 eurot või ehitustööde riigihangete eeldatav kogumaksumus ületab 500 000 eurot (§ 131).

Näiteks peab selles hankekorras olema hankija majasisene riigihangete läbiviimise protseduur hangete jaoks, mille maksumus jääb alla lihthanke piirmäära. Samuti peab hankija määrama lihtsustatud korras tellitavate teenuste läbiviimise korra ning menetlusreeglid lihthangete jaoks, juhul kui hankija ei koosta lihthanke dokumenti. Kui hankija võimaldab allapoole lihthanke piirmäära jäävatel riigihangetel või lihthangetel või lihtsustatud korras teenuste tellimisel läbirääkimisi, siis tuleks ka läbirääkimiste kord määratleda just hankekorras.

Nii hankekord kui hankeplaan on riigihangete üldpõhimõtetest tulenevalt avalikud dokumendid ning need peavad olema kättesaadavad hankija veebilehel. Hankeplaan tuleks hankijal kinnitada vahetult pärast eelarve kinnitamist.

Euroopa Komisjon teavitas liikmesriike, et uuest aastast muutuvad riigihangete rahvusvahelised piirmäärad. Näiteks ehitustööde puhul on uueks rahvusvahelise riigihanke piirmääraks 5 miljonit eurot.

Lihthangete, hankekorra ja hankeplaani kohta saate täpsemalt lugeda riigihangete juhisest, mis on kättesaadav riigihangete infoportaalis https://riigihanked.riik.ee. Sealt leiab uued rahvusvahelise riigihanke piirmäärad ning Euroopa Komisjoni määruse.

 

Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem

Ellrex digidoc on ettevõtte dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem mis on eraldatud raamatupidamise programmist.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad