Autor: Lemmi Kann • 15. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtja, kontrolli, kas oled sattunud statistikauuringusse 

Kas majandusüksus on sattunud statistikauuringusse ja tal on tekkinud andmete esitamise kohustus, saab nüüdsest kontrollida ameti veebilehel.

2012. aastal saab majandusüksus infot selle kohta, mis aruandeid Statistikaametile esitada tuleb, kontrollida ameti veebilehel www.stat.ee rubriigis Andmete esitamine > Andmete esitamise kohustus. Andmete esitamise kohustusest teadasaamiseks tuleb vaid sisestada majandusüksuse registrikood. Ametlikes Teadaannetes Statistikaameti infot enam ei ilmu.

2012. aastal kogub Statistikaamet andmeid ligi 40 000 majandusüksuselt. Aastas korraldab Statistikaamet üle 200 statistikatöö, millest suur osa uurib majandusüksusi. Neilt kogub Statistikaamet andmeid statistikaaruannetega.

„Statistikaamet püüab statistika tegemiseks kasutada võimalikult palju riiklikes registrites olemasolevaid andmeid. Samas kogu vajaminevat infot riigi andmekogud ei sisalda ja seetõttu tuleb andmeid koguda otse majandusüksustelt,“ märkis metoodika osakonna juhataja Kaja Sõstra.

Olulise uuendusena märkis Sõstra ka seda, et 2012. aasta algusega saab läbi üleminekuaeg, mil Statistikaamet kogus majandusüksustelt dubleerivalt samu andmeid, mis on äriregistrile esitatavas elektroonilises majandusaasta aruandes. 2012. aastast on äriregistrile esitatud majandusaasta aruande andmed Statistikaameti peamises andmekogumiskanalis eSTAT eeltäidetuna juba kuvatud. „Majandusüksusel jääb täita vaid need read, mida ei ole majandusaasta aruandes küsitud või mida ta seal ei ole esitanud,“ lisas Sõstra.

Samas ettevõtlus- ja majandusstatistika tegemiseks vajab Statistikaamet oluliselt rohkem andmeid, kui majandusüksus esitab äriregistrile majandusaasta aruandega. Statistikaamet kasutab ära elektroonilist töötlust võimaldaval kujul esitatud majandusaasta aruanded, ent teiste oluliste majandust ja ettevõtluskeskkonda iseloomustavate näitajate jaoks kogub amet andmeid ikkagi statistikaaruannetega. „Statistikaametile esitatavate andmete hulk väheneb, kuid andmete esitamise kohustus jääb,“ rõhutas Sõstra.

2012. aasta statistikatöödega saab tutvuda Statistikaameti veebilehel Statistika > Metaandmed > Statistikatööd

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700