6. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nelja päevaga probleemide lahendajaks

Kui keegi ütleks, et salvrätile pilte kriitseldades on võimalik lahendada probleeme ja päästa ettevõtteid krahhist, suhtuksite sellesse ilmselt pehmelt öeldes umbusklikult. Dan Roam juhib oma raamatus Salvrätiteadus" lugeja samm-sammult läbi nelja päevase koolituse, kuidas seda teha.

Salvrätiteadus on lihtsaimast lihtsam: võtke suvaline lahendamist vajav probleem või uurimist ootav idee ning joonistage sellest lihtne pilt (selleks ei pea olema kunstnik). Mõelge korraks ka Šveitsi noale – ja ongi probleem lahendatud või idee selge!

Kõlab utoopiliselt? Vastupidi, tegu on läbinisti praktilise ja läbiproovitud meetodiga, mis on päästnud krahhist nii mõnegi ettevõtte ning mida on edukalt rakendatud ka sellise kaliibriga korporatsioonides nagu Microsoft, Google ja McKinsey.

"Salvrätiteadust lugema hakates tekib teil tõenäoliselt tunne, justkui oleksite saanud neljaks päevaks maailma koolitajate paremikku kuuluva eratreeneri,"ütleb raamatut arvustanud Microsoft Eesti juht Rain Laane.

„Salvrätiteadus” on kirjutatud eesmärgiga aidata näha, kuidas probleemilahenduse protsess tegelikus ärimaailmas toimib. Liigagi sageli ei suuda me probleeme mitte ainult sõnastada, vaid ka ära tunda. Mõistetavalt on lahenduseni jõudmine sellisel juhul äärmiselt töömahukas ettevõtmine.

Roami kirjeldus sellisest abitusest on rabavalt otsekohene: „Iga kord kui ma mõnele konverentsile või koosolekule lähen, laseb keegi seinale PowerPointis tehtud ja tärnikestega varustatud nimekirjade ohtra joa ning hakkab parinal seina pealt maha lugema. Kogu publik väänleb vastikusest. Ometi (ning see on väga hirmutav fakt) kordub täpselt sama, kui piinatud publikust läheb järgmine inimene ettekannet pidama. Mõni ime siis, et äriküsimuste lahendamine ja kommunikatsioon rappa läheb: me teame väga hästi, et selline lähenemine ei tööta, ent kui saabub meie kord, läheme ja teeme kõike ikka samamoodi. See on märkimisväärselt lähedal Einsteini definitsioonile hullumeelsusest: „Hullumeelsus – see on korrata ühte ja sama asja ootuses saada erinevaid tulemusi.”

Lahendusena pakubki autor teistsugust mõtlemise, katsetamise ja ettekandmise käiku, mida ta nimetab „pildiprotsessiks“. Roami lähenemine tugineb faktile, et ligi 75 protsenti meie ajuneuronitest, mis töötlevad meelte – haistmise, maitsmise, puudutamise, kuulmise, nägemise – kaudu saadud infot, on pühendunud nägemisele. Teisisõnu, igaühel meist on kaasasündinud võimas visuaalse mõtlemise mootor, mida saame mis tahes probleemide lahendamise teenistusse rakendada.

"Salvrätiteadus on korraga õpik, töövihik, loeng ja esitlus. See raamat rakendab tulemuse saavutamiseks kõiki tööriistu, mida teile õpetada proovib: salvrätiteaduse põhitõed on teieni toodud värvikate piltidena, mis ärgitavad kaasa mõtlema ja oma kujutlusvõimet rakendama. Tegelikult ei tee salvrätiteaduse saladuste järgimine juhist paremat joonistajat, kuigi ka see võib viimaks juhtuda, vaid julgustab esmapilgul ehk keerulist mõtet lihtsustama, lammutama algosadeks ning selgitama nii, et teie alluvad, äripartnerid või ülemused seda mõistaksid," jagab Laane oma muljeid raamatust ning rõhutab, et kogu maailm ning see, kuidas oleme harjunud infot vastu võtma, on muutumas aina visuaalsemaks ning hea juht võiks soovida areneda samas suunas.

"See teekond ei ole küll lihtne, ent väärib jalge alla võtmist."

Raamat ilmub 15.detsembril, tellida saab seda juba praegu SIIT.

Autor: Lemmi Kann, Liivi Kedelauk

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700