Autor: Lemmi Kann • 1. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Töötuskindlustusmakse määrad järgmisel aastal ei muutu

Vabariigi valitsus kehtestas 2012. aastaks kindlustatu töötuskindlusmakse määraks 2,8 protsenti ja tööandja maksemääraks vastavalt 1,4 protsenti.

Ministrid nõustusid rahandusministeeriumi arvamusega, et töötukassa reservide tänase mahu juures ning tulenevalt kiiresti kasvanud ebakindlusest tuleviku suhtes ei ole töötuskindlustusmakse määrade alandamine järgmisel aastal põhjendatud, teatas riigikantselei.

Otsust põhjendatakse sellega, et töötuskindlustuse seaduse kohaselt tuleb tagada nimetatud maksemäärade piisavus, eriti arvestades väliskeskkonna ning Eesti majanduse ja tööturu arengute äärmise ebamäärasusega.

Eesti Töötukassa nõukogu tegi valitsusele ettepaneku kehtestada 2012. aastaks kindlustatu maksemääraks kaks protsenti ning tööandja maksemääraks üks protsent. Valitsus nõukogu ettepanekutega ei nõustunud, kuna need ei võta arvesse muutusi majanduskeskkonnas ning esilekerkinud riske tuleviku osas.

Kui töötukassa nõukogu ettepanek ei taga piisavaid vahendeid töötukassa eesmärkide täitmiseks, võib valitsus teatavasti kehtestada töötukassa ettepanekust erinevad määrad, mis tagavad piisavate vahendite olemasolu.

Valitsuse teates rõhutatakse, et töötukassa reservid peavad tagama hüvitiste maksmise ja tööturuteenuste osutamise mitte üksnes järgneva aasta jooksul, vaid terve võimaliku kriisiperioodi jooksul, mis võib osutuda pikemaks kui kaks aastat. Töötuskindlustusmaksete määrade langetamine kolme protsendini järgmisel aastal vähendaks töötukassa võimalusi tulevaste kriisidega toimetulekuks.

"Töötukassale pandud ülesannete täitmise eest vastutab lõppkokkuvõttes riik. Luues avalik-õigusliku isiku ning delegeerides talle ülesandeid ei vabane riik ise vastutusest selles valdkonnas. Kui riik oleks seotud töötukassa nõukogu ettepanekuga tekiks olukord, kus valitsus vastutab teise isiku tegevuse eest omamata võimalust seda mõjutada," seisab teates.

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700