28. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Siirdehinna mõistatus on lahendatud

Olukord, kus kahe Eesti äriühingu vahelise tehingu siirdehinna korrigeerimisel võib tekkida topeltmaksustamine, sai lõpuks lahenduse, kirjutab maksumaksjate liidu juhatuse liige Lasse Lehis.

Maikuu MaksuMaksjas kirjutasime sellest, et kahe Eesti äriühingu vahelise tehingu siirdehinna korrigeerimisel võib tekkida topeltmaksustamine, kuid topeltmaksustamise vältimise täpsem kord on reguleerimata, on olemas vaid üldsõnaline klausel rahandusministri määruses.[1] Augusti MaksuMaksjas võtsime teema taas üles ja avaldasime EML kirjavahetuse Maksu- ja Tolliametiga.[2] Siiski jäi ka sellest vastusest ebaselgeks, kuidas protseduur täpselt välja näeb ja näiteks kui pika aja jooksul maksuvabastust rakendada saab. Taas tõstatasime teema, et probleem vajaks lahendamist siiski õigusaktide muutmise kaudu.

Ja ennäe imet! Vastav muudatus ongi tehtud. 1. novembril avaldas Rahandusministeerium eelnõude infosüsteemis toimiku 11-1012 pika pealkirjaga: Rahandusministri 29.11.2010 määruse nr 60 ""Tulumaksuseadusest", "Sotsiaalmaksuseadusest", "Kogumispensionide seadusest" ja "Töötuskindlustuse seadusest" tulenevate deklaratsioonide ja tõendite vormide kinnitamine" muutmine. Selle määrusega kehtestatakse alates uuest aastast deklaratsiooni INF 11 uus redaktsioon, mida täiendati asjakohaste sätetega siirdehinna kohta.

Vorm INF 11 oma algsel kujul oli mõeldud TuMS § 50 lõigetes 1(1) ja 2(1) sätestatud maksuvabastuste rakendamiseks. Lühidalt — kui Eesti äriühing saab dividende teiselt Eesti või muu Euroopa Majanduspiirkonna riigi äriühingult, siis (eeldusel, et oli täidetud 10% osaluse nõue) tekib äriühingul võimalus saadud dividendi ulatuses ise maksuvabalt dividende maksta. Kuna dividendide saamine ja maksmine ei pruugi toimuda ühel ajal, on vormis INF 11 vastavalt kaks tabelit — tabelis 1 pannakse kirja saadud dividendid ja tabelis 2 vastavalt maksuvabalt makstud dividendid. Niikaua kuni dividendi väljamakseid pole tehtud, „lohistatakse“ potentsiaalselt maksuvaba kasumiosa kuust kuusse edasi.

Kuna MTA tõlgenduse kohaselt tuleb tulumaksuga maksustatud siirdehind selles kontekstis võrdsustada dividendiga, on siirdehinna saajal õigus siirdehinna ulatuses samuti maksuvabalt välja maksta dividende või muid sellega võrdsustatud väljamakseid (väljamaksed osa- või aktsiakapitali vähendamisel, likvideerimisjaotised, vt TuMS § 50 lg 2). Vastavalt sellele nähaksegi ette võimalus deklareerida saadud siirdehinnad vormi INF 11 tabelis 1.

Kuna siirdehinna kohta ei saa esitada samu andmeid, mida vorm nõuab saadud dividendide kohta, siis on vormi INF 11 juurde lisatud täiendavad selgitused. Kõigepealt üldine viide (punkt 1(1)): Vormi INF 11 täidetakse, kui korrigeeritakse rahandusministri 10. novembri 2006. aasta määruse nr 53 „Seotud isikute vahel tehtud tehingute väärtuse määramise meetodid” § 19 lõike 1 alusel seotud isikute vahelise maksustatud tehingu topeltmaksustamise vältimiseks ka teise osapoole kasumit (edaspidi siirdehinna tehing). Vormi INF 11 täidab tehingu osapool, kes kasutab siirdehinna topeltmaksustamise vältimise õigust, ehk isik, kelle teise tehingupoole kasumit on siirdehinna turuväärtuse maksustamisel suurendatud. Maksukohustuse korrigeerimine on lubatud summas, mille ulatuses on MTA teise osapoole maksukohustuse suurendamist aktsepteerinud.

Vormi INF 11 tabel 11 ise näeb välja selline:

Siirdehinna kohta kehtivad järgmised erisused: 1. Iga siirdehinna maksustatud tehingu kohta täidetakse eraldi rida (juhendi p 6). Veergu 5 (osalusprotsent) siirdehinna puhul ei täideta (juhendi p 7). Veergu 6 märgitakse väljamakse liik SH (siirdehind) ja veergu 7 ei täideta (juhendi p 9). Veergu 8 märgitakse kuupäev, millal tehing maksustati (juhendi p 10). Veerus 9 näidatakse teise tehingupoole siirdehinnana maksustatud summa. Kui teine tehingupool oli Eesti äriühing, on vastav summa deklareeritud tema maksudeklaratsiooni TSD lisa 6 real 10 (juhendi p 11). Veergu 10 ei täideta. Kui teine tehingupool oli mitteresident, siis tema poolt siirdehinna tehingult välismaal tasutud tulumaks näidatakse veerus 11 (juhendi p 12).

Viimane lahendamist vajav küsimus puudutab enne 1. jaanuari 2012 maksustatud siirdehindu. Kuna nende kohta puudub määruses üleminekusäte ja ka seletuskiri ei paku mingeid variante, siis ilmselt on kõige lihtsam lahenduskäik see, kui tulumaksuvabastust rakendav tehingupool deklareerib saadud siirdehinna 2012. aasta jaanuari deklaratsioonis. Kui aga soovitakse varem maksustatud siirdehinnast tulenevat maksuvabastust rakendada enne 2012. aastat juba välja makstud dividendidele, tasuks katsetada kas varasemate vormide parandamist või pöörduda MTA poole, et nad teeksid sellise „kande“, millisest nad kirjutasid meile augusti MaksuMaksjas avaldatud kirjas.

Viited

[1] Vt Rein Ruusalu. Siirdehindade regulatsiooni siseriiklikud aspektid. – MaksuMaksja, 2011, 5, lk 21-24.

[2] Veelkord siirdehindadest. – MaksuMaksja, 2011, 8, lk 23.

Artikkel ilmus EML ajakirjas MaksuMaksja .

 

 

Autor: Lemmi Kann, Lasse Lehis

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700