Autor: Lemmi Kann • 24. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

1300-l ettevõttel maksupettuse kahtlus

Maksu- ja Tolliamet alustab täna kirjade saatmist 1300 ettevõttele, kes võivad ameti hinnangul maksta ümbrikupalka või varjata fiktiivsete arvetega oma tegelikku käivet.

Maksuamet palub 1300 ettevõttel üle kontrollida raamatupidamise ja maksudega seonduvad andmed ning anda maksuhaldurile tagasiside oma majandustegevuse näitajate osas, teatas amet..

”Märgukirjadega anname vaatluse alla võetud ettevõtetele kindla aja jooksul võimaluse oma maksukäitumist parandada. Nende suhtes, kes pärast kirja saamist ei paranda oma maksualast käitumist ega suuda põhjendada oma majandustegevust selliste majandusnäitajatega, alustame maksude tasumise ja arvestamise kontrollimist," ütles Maksu- ja Tolliameti kontrolliosakonna juhataja Kaido Lemendik.

1000 kirja saadetakse nendele juriidilistele isikutele, kes maksavad oma töötajatele oluliselt madalamat palka võrreldes piirkonna- ja tegevusala keskmisega. See võib maksuhalduri hinnangul viidata mitteametlikele väljamaksetele. Lisaks saadetakse 300 kirja neile ettevõtetele, kelle puhul ameti riskianalüüs näitab käibe varjamise või fiktiivsete arvete kasutamise riski.

Eesti Konjunktuuriinstituudi andmetel sai 2010. aastal 13% Eesti töötajatest palka, millelt jäeti ettenähtud maksud osaliselt või täielikult maksmata. Ümbrikupalkade maksmisest tulenev maksukaotus oli 2010. aastal 141,6 miljonit eurot. Maksuhalduri hinnangul jääb nende 1300 ettevõtte puhul riigieelarvesse aastas laekumata hinnanguliselt 30,2 miljonit eurot.

Märgukirjade saatmine on üks meede maksu- ja tolliameti kontrolli tegevussuunas ja mitteametlike palkade maksmise tõkestamises. Selle asemel, et esimese meetmena koormata ettevõtteid maksurevisjonide ja süüteomenetlustega, antakse neile esmalt võimalus ise oma majandustegevus seadustega kooskõlla viia, rõhutas maksuhaldur..

  

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700