16. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

KredEx toetab tööstusettevõtete seadmeinvesteeringuid

KredEx tehnoloogiainvesteeringuteks mõeldud allutatud laenu pakkumist, võimaldab ettevõtjal kaasata lisaraha liisingu või pangalaenu vormis, kirjutab Äripäeva erilehes Tööstus KredExi ettevõtlusdivisjoni juht Lehar Kütt.

Viimaste aastate majanduslangus on mõjunud pärssivalt ettevõtjate investeerimisvõimekusele. Tööstusettevõtete investeeringud materiaalsesse põhivarasse vähenesid aastatel 2005-2009 märgatavalt.

Ühest küljest on see seletatav üldise majanduslangusega, millest tulenevalt sooviti võtta vähem riske ning olulised investeerimisotsused lükati tulevikku.

Teisalt avaldas tuntavat mõju raskendatud ligipääs laenukapitalile. Selline olukord pärsib majanduse arengut ning pole tegelikult probleem mitte ainult ettevõtja jaoks, vaid riigile tervikuna.

Takistavad tegurid laenu või liisingu taotlemisel on ebapiisav omafinantseering, tagatise puudumine ja väike omakapital.

Nimetatud probleemide leevendamiseks alustab KredEx tehnoloogiainvesteeringuteks mõeldud allutatud laenu pakkumist. KredExi väljastatav allutatud laen võimaldab ettevõtjal kaasata lisaraha liisingu või pangalaenu vormis, sest allutatud laenu käsitlevad teised finantseerijad samamoodi kui omakapitali. See annab võimaluse kasutada suuremat finantsvõimendust ja tagab parema ligipääsu kommertslaenule.

Finantsasutuste väljastatava investeerimislaenu ja liisingu puhul on üldjuhul nõutav kuni 40protsendine omafinantseering, mille võiks katta KredExi antav allutatud laen. Seega oleks projekt kuni 60% ulatuses rahastatud panga või liisingu poolt ning kuni 40% oleks kaetud KredExi allutatud laenuga.

Positiivne asjaolu ettevõtja jaoks on ka see, et mõlema laenu põhiosa ei pea tagastama ühel ajal, mis tähendab, et KredExi allutatud laenu tagasimaksmine algab alles pärast pangalaenu või liisingu tasumist.

See annab võimaluse oma finantskohustusi ajatada ning kohustuste teenindamisega seonduv ei kontsentreeru lühikesele ajale.

Laenu sihtgrupp on ekspordipotentsiaaliga tööstus-, energeetika-, vee- ja jäätmemajandusettevõtted, kellel on soov investeerida masinatesse ja seadmetesse seoses olemasoleva ettevõtte laiendamisega, toodangu mitmekesistamisega või mõnel muul põhjusel.

Samuti saab laenu taotleda uue ettevõtte käivitamiseks.

Allutatud laenuga seonduvaid riske silmas pidades võimaldatakse ekspordipotentsiaaliga tööstusettevõtjate tehnoloogiainvesteeringutele väga soodsat intressi, mis on võrdne liisingu või pangalaenu intressiga või olenevalt finantseerimise määrast kuni kaks protsendipunkti suurem.

Nii-öelda turuhind oleks seesugusel laenul kordades kõrgem. Samuti puudub lepingutasu.

Autor: Lemmi Kann, Lehar Kütt

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700