8. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maanda pinged – kõik vajalik energiaturust

Moonika Kukke, advokaadibüroo GLIMSTEDT energiaõiguse advokaadi poolt ladusalt kirjutatud raamat "Energiaturukorraldus" loob lugejale enne Eesti elektrituru avamist 1. jaanuaril 2013 eesseisvate muutuste mõistmiseks vajaliku teadmistebaasi.

Nii riigisisesel kui ka rahvusvahelisel tasandil arutletakse pidevalt elektri- ja maagaasiturgude avamise, varustuskindluse, elektri- ja gaasihinna konkurentsivõimelisuse, keskkonnasäästlikkuse ja tarbijate õiguste kaitse üle. Need  teemad on muutunud ka Eesti energiaõiguses ja -poliitikas üha aktuaalsemaks. See raamat ongi teejuhiks lugejale, kes soovib paremini jälgida ja mõista nii Eesti kui ka Euroopa elektri- ja maagaasiturul toimuvaid energiaõiguslikke ja -poliitilisi arenguid ning otsuseid.

See ladusalt kirjutatud põhjalik raamat loob lugejale enne Eesti elektrituru avamist 1. jaanuaril 2013 eesseisvate muutuste mõistmiseks vajaliku teadmistebaasi. On ju alates sellest kuupäevast võimalus igaühel meist valida, kellelt elektrit ostame. Kas ja kuivõrd oleme selleks valmistunud? Kas meil ikka on piisavalt infot, mille alusel otsustada?

"Tihti on nii, et uue valdkonnaga kokku puutudes soovime, et oleks olemas üks mõistliku paksusega raamat, mis annab valdkonnast põhjaliku, kuid mitte liiga detailidesse laskuva ülevaate. „Energiaturukorraldus“ ongi just selline raamat, mis annab struktureeritud ülevaate keerulisest energiamaailmast energiaturukorraldusele keskendudes," kiidab raamatut arvustanud Eesti Energia Jaotusvõrk OÜ juht Tarmo Mere, kelle hinnangul on selle raamatuga pandud alus eestikeelsele energiaõiguse ja -poliitika erialakirjandusele, millest meil seni puudus on olnud.

„Energiaturukorralduse“ kümnes peatükis käsitletakse Euroopa ja Eesti energiapoliitika ajalugu ja suundumusi, antakse ülevaade elektri- ja maagaasiturust, selle struktuurist, põhi- ja tugiprotsessidest, tutvustatakse elektri- ja maagaasituru osalisi, energiasektori avalikke teenuseid, tuuakse välja elektri- ja maagaasiturul toimetavate isikute vahelised olulisemad lepingud, iseloomustatakse energiaturusuhetest tuleneda võivaid vaidlusi ning puudutatakse põgusalt elektri- ja maagaasituru järelevalve küsimusi.

"Soovitan seda raamatut julgelt kasutada ka õpikuna Eesti ülikoolides – siin sisalduvat võib käsitleda kui kogu valdkonda puudutavate viidete alguspunkti, millest sügavamalt asjast huvitatud saavad häid lähtekohti teemade põhjalikumaks uurimiseks," märgib Mere.

Mere rõhutab, et „Energiaturukorraldus“ on kirjutatud ladusas stiilis ja erapooletult, seetõttu on põhjust oletada, et manipulatsioonid keerulisel teemal on siin ehk raskemad tekkima.

"Teades Moonika Kukke täpsust ja põhjalikkust, julgen seda raamatut soovitada ja kinnitada, et kõik väited ja faktid on hästi kontrollitud," lisab ta.

"Julgen väita, et ühestki eestikeelsest allikast ei ole võimalik leida nii põhjalikku ja ulatuslikku elektrituru ülevaadet," kirjutab raamatu teine arvustaja, Baltic Energy Services tegevjuht Kaido Veldmann.

Kajastatud teemadest tõstab ta  eriti esile elektri- ja gaasituru protsesse ning osalisi käsitlevaid peatükke (peatükid 6 ja 7), kus antakse selge ülevaade turgude toimimisest, turuosaliste vastutusest, kohustustest ning valikuvõimalustest.

"Soovitan seda raamatut eelkõige neile, kes on huvitatud elektri- ja gaasituru seisukorrast ning arengusuundadest, et olla paremini valmis elektrituru täielikuks avanemiseks 2013. aastal. Osates mõista enda ümber toimuvaid muudatusi, suudab iga turuosaline paremini kohaneda uute olukordadega."

Autor: Lemmi Kann, Liivi Kedelauk

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700