Autor: Lemmi Kann • 4. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Makse on eelmise aastaga võrreldes laekunud 7% rohkem

Oktoobri lõpuks laekus maksu- ja tolliameti andmetel riigieelarvesse maksutulu 3,6 miljardit eurot ehk 84,8 protsenti selleks aastaks planeeritust, mis on võrreldes eelmise aasta kümne kuuga on makse laekunud 7,3 protsenti ja võrreldes 2009. aastaga 8 protsenti rohkem.

Oktoobris laekus maksutulu 408,2 miljonit eurot.

Sotsiaalmaksu laekus oktoobris 151,3 miljonit eurot, kümne kuuga on täidetud 85,6 protsenti eelarves kavandatust. Võrreldes eelmise aasta oktoobriga kasvas sotsiaalmaksu laekumine 12,1 miljoni euro võrra ehk 8,7 protsenti. Tööturu positiivne areng peegeldub ka maksudeklaratsioonidel – septembris suurenes palga väljamaksete maht 10,9 protsenti ja deklaratsioonidel näidatud töötajate arv 2,7 protsenti.

Füüsilise isiku tulumaksu laekus oktoobris 36,3 miljonit eurot, kümne kuuga on täidetud 81,1 protsenti eelarves kavandatust. Võrreldes eelmise aasta oktoobriga kasvas laekumine 25,1 protsenti, seda eelkõige tänu suurematele juurdemääramistele. Kohalikele omavalitsustele laekus oktoobris füüsilise isiku tulumaksu 51,1 miljonit eurot, mis on 10 protsenti enam kui eelmise aasta samal perioodil.

Juriidilise isiku tulumaksu laekus oktoobris 30,5 miljonit eurot, kümne kuuga kokku on laekunud 78,1 protsenti eelarves planeeritust. Võrreldes eelmise aastaga kasvas laekumine oktoobris 34,5 protsenti, seda eelkõige tänu jaotatud kasumilt laekunud tulumaksule. Erisoodustustelt laekus septembris tulumaksu 1,8 miljonit eurot ning jaotatud kasumilt 27,7 miljonit eurot.

Käibemaksu laekus oktoobris 125,3 miljonit eurot ja eelarves kavandatust on täidetud 85,4 protsenti. Võrreldes eelmise aasta oktoobriga kogunes käibemaksu 24 protsenti rohkem. Ka oktoobris jätkus deklareeritud käivete kasv eelmise kuuga võrreldes, aastases võrdluses on kasv jätkuvalt kiireim mootorsõidukite müügi ning eksportivate ettevõtete sektoris.

Aktsiise laekus kümne kuuga kokku 596,1 miljonit eurot, mis on 84,7 protsenti eelarves planeeritust. Oktoobris oli laekumine 59,9 miljonit eurot ehk 12,6 protsenti enam kui eelmisel aastal.

Alkoholiaktsiisi laekus oktoobris 13,9 miljonit eurot ning kümne kuuga on eelarvest täidetud 87,2 protsenti. Võrreldes eelmise aasta oktoobriga kasvas laekumine 4,7 protsenti.

Tubakaaktsiisi laekus oktoobris 12,9 miljonit eurot ning kümne kuuga on laekunud 88,2 protsenti eelarves planeeritust. Oktoobri laekumise kasv oli võrreldes eelmise aastaga 51,3 protsenti, kümne kuu kokkuvõttes on tubakaaktsiisi laekumised olnud 29,1 protsenti suuremad kui 2010. aastal. Laekumise kasvu põhjuseks on nii aktsiisimäärade tõus kui ka deklareeritud sigarettide koguste kasv.

Kütuseaktsiisi laekus oktoobris 30,7 miljonit eurot ning eelarvest on täidetud 82 protsenti. Kui võrreldes eelmise aasta oktoobriga suurenes laekumine 5,7 protsenti, siis kümne kuu kokkuvõttes oli kasv vaid 0,2 protsenti. Eelkõige põhjustab madalat laekumise kasvu bensiinilt tasutava aktsiisi vähenemine.

Ettemaksukonto muutus vähendas oktoobris laekunud maksusummasid 23,5 miljoni euro võrra 384,6 miljoni euroni. Ettemaksukonto negatiivne muutus viitab, et oktoobris tehti uusi ettemakseid vähem kui varasemaid ettemakseid ära kasutati.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700