Kuidas kajastada käibemaksu, kui liisinguvõtja muutub?

KPMG Baltics selgitab Äripäeva käsiraamatute foorumis, kuidas kajastada käibemaksu, kui liisinguvõtja muutub.

Küsimus: Firma A soetas seadmed kapitalirendi tingimustel (sõlmiti leping Firma A ja Liisinguandja vahel). Vastavalt liisingugraafikule maksis Firma A Liisinguandjale 40% lise sissemakse lepingu alguses + käibemaks kogu vara väärtuselt ning 6 kuu osamaksed vastavalt graafikule.
Siis aga tekkis vajadus, et Firma A annab liisinglepingu üle Firmale B.

Liisinguandja väljastab teate, mille kohaselt Firma A liisinglepingust tuleneuvad õigused ja kohustused lähevad üle Fimrale B ja  et edaspidid väljastatakse Liisingfirma poolt arved Firmale B. (Lepingu üelandmisel Liisingfirmaga arveid/kreeditarveid ei vahetata.)

Firma A esitab arve Firmale B tema poolt kuni lepingu üelandmiseni graafiku alusel tasutud maksete kohta (40% sissemakse+6 kuu osamaksed ja arvestab sellelt summalt käibemaksu. Samuti teeb ta sisendkäibemaksus korrigeerimise (vähendab arvestatud sisendkäibemaksu), kuna nimetatud põhivara, mille koguväärtuselt kapitalirendilepingu alguses sisendkäibemaks arvestati ei osalenud maksustatava käibe tarbeks vähemalt 5 aastat, nii nagu KMS seda põhivarade puhul ette näeb.

Firma B tasub Firma A poollt esitatud arve liisingule juba tasutud osamaksete osas ning kajastab arvel oleva käibemaksu sisendkäibemaksuna.

Probleem:
Maksuamet tegi Frima B-le ettekirjutuse kõneall oleva arve sisendkäibemaksu kajastamises viidates sellele, et Firma A-l puudus õigus müüa edasi Liisingfirmale kuuluvat vara.
Soovin saada kinnitust selle kohta, et Maksuamet eksib. Juhul kui maksuamtil on siiski õigus, siis mil viisil see tehing oleks pidanud toimuma?

Vastus: Kuna firma A, kes soetas küll varad kapitalirendi tingimustel, katkestas liisinglepingu ennetähtaegselt, siis ei ole temale läinud üle liisingvarade omandiõigus ja seetõttu ei saa ta ka esitada oma nimel müügiarvet varade kohta, mis ei kuulu talle. Kuigi kapitalirendilepingu alusel üle antud varad on käibemaksuga maksustatud ostjale kättesaadavaks tegemisel, kuulub varade omandiõigus kuni viimase osamakse tasumiseni liisinguandjale.

Seetõttu saab antud varade kohta käibemaksuga arve väljastada üksnes liisinguandja seda juhul, kui ta sõlmib firmaga B uue kapitalirendilepingu. Firma A poolt maha arvatud sisendkäibemaksu korrigeerimine peaks toimuma liisinguandja poolt väljastatud kreeditarve alusel.

Meile teadaolevalt aktsepteerib Maksu- ja Tolliamet kapitalirendilepingu katkestamisel ka olukorda, kus kreeditarvet ei väljastata.

Osale arutelus

  • Lemmi Kann

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Tarkvararobootika ja tööprotsesside automatiseerimine – millal see läbimurde saavutab?

Olles kuulnud tarkvararobootikast ja tööprotsesside automatiseerimisest (robotic process automation, RPA), hakkavad ettevõtted sageli mõtlema, kas peaks eelistama RPAd praeguste süsteemide uute funktsioonidega värskendamise või integreeritud lahenduste loomise asemel.

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers otsib RAAMATUPIDAJAT

PricewaterhouseCoopers AS

04. veebruar 2019

Uudised

Tööriistad