Autor: Lemmi Kann • 27. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kolmveerand äriühingutest elab ikka veel krooniajas

Oktoobri kuu seisuga on ligikaudu 75% kõigist äriühingutest äriregistris veel kroonides märgitud osa- või aktsiakapitaliga ning kõigest veerand on esitanud osa- või aktsiakapitali eurodes.

Ettevõtetel tasub silmas pidada, et 2011. aasta lõpuni saab seda muudatust veel sisse viia tasuta. Justiitsminister Kristen Michali sõnul oleks ettevõtjatel hea aeg teha eurole üleminekust ära ka see viimane väike muudatus ning konverteerida osa- või aktsiakapital eurodesse.

„Osa- või aktsiakapitali eurodesse konverteerimise protsess on internetipõhises ettevõtjaportaalis muudetud väga lihtsaks ja kiireks ning miinimumkapitaliga äriühingud saavad seda teha kuni 2011. aasta lõpuni tasuta. Uuest aastast maksab osa- või aktsiakapitali konverteerimine ettevõtjaportaalis juba tavalise muudatuse hinna ehk 17.89,“ ütles minister.

Hea teada

Riigilõivust on vabastatud seaduses konkreetselt nimetatud kanded - põhikirjas kroonide eurodeks muutmine, kapitali suuruse muudatus. Kui põhikirja soovitakse muuta mingil muul põhjusel ka muudes punktides, mida seaduses ei ole nimetatud, tuleb ikkagi riigilõivu tasuda.

Samuti tasub teada, et ka siis tuleb tasuda riigilõivu, kui äriühing suurendab osa- või aktsiakapitali rohkem kui osa- või aktsiakapitali senise suurusega võrreldes lähima võimaliku suuruseni.

Osa- või aktsiakapitali ei arvutatud 2011. aasta alguses automaatselt eurodeks, kuna see oleks tekitanud ümberarvutatuna mittetäisarvulised summad, samas aga  kehtiv regulatsioon lähtub sellest, et osa- või aktsiakapital ning osa või aktsia nimiväärtus saab olla ainult täisarv. Samuti oleks automaatne ümardus nihutanud  paigast ühingusisesed osalusproportsioonid, mistõttu tulebki osa- või aktsiakapital konverteerida ettevõtjal enda juuresolekul.

Põhikirja ja osa- või aktsiakapitali suuruse registreerimiseks äriregistris on vaja esitada äriregistrile vastav avaldus koos kogu muudatuste tegemise aluseks oleva dokumentatsiooniga. Avaldust on võimalik esitada kas e-äriregistri ettevõtjaportaali või notari kaudu.

Rohkem informatsiooni avalduse esitamise kohta leiab SIIT.   

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700