Autor: Lemmi Kann • 20. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maailmapank: Eestis äri ajamine läks aastaga keerulisemaks

Iga-aastaselt riikide ettevõtluskeskkonda hindav maailmapank paigutas Eesti värskes analüüsis 183 riigi seas 24. kohale. Aasta tagasi oli Eesti veel 18. positsioonil.

Kokku analüüsiti kümmet näitajat, millest mullusega võrreldes on Eesti kahes kohta parandanud, kahes jäänud samale positsioonile ning ülejäänutes edetabelis langenud.

Kõige halvema hinnangu andis maailmapank ehituslubade taotlemise protsessile, milles Eesti on aastaga langenud 52 koha võrra, 89. kohale.

Maksude maksmise puhul oleme kukkunud üheksa kohta ning asume praegu 51. positsioonil. Äri alustamise osas on Eesti vajunud kuue koha võrra, maailmas 44. positsioonile.

Investorite kaitse kategoorias paigutas maailmapank Eesti 65. kohale, mis on võrreldes mullusega viie võrra kehvem tulemus. Laenu saamise alal oleme kukkunud kolm kohta, maailmas 40. positsioonile.

Maksejõuetusega tegelemise osas on Eesti 72. kohal, kuid aastaga on see kolme võrra paranenud. Ühe positsiooni võrra oleme paranenud lepingute täitmise alal.

Muutumata on aastaga jäänud Eesti koht elektrivõrguga ühendumise osas (maailmas 48. koht) ning kinnisvara registreerimise kategoorias (maailmas 13. positsioon).

Ühe koha võrra on mullusega võrreldes paranenud Eesti positsioon piiriülese kaubanduse TOPis, kus oleme paremuselt maailma kolmas riik. Kolm kohta, 72. pulgale on Eesti jõudnud maksejõutusega hakkamasaamise kategoorias. 

Endistest NSVL liiduvabariikidest on üld-TOPis parimal kohal Gruusia, mis tõusis aastaga ühe positsiooni võrra, 16. edetabelipulgale. Eestist ees on ka Läti, mis mulluse 31. koha vahetas tänavu kümme ühikut parema positsiooni vastu. Leedu oli eelmisel aastal 25. ning seekord on 27. kohal.

Ettevõtlustabeli tipus on Singapur, Hongkong ja Uus-Meremaa. USA on neljandal, Taani viiendal ja Norra kuuendal kohal. Soome paigutas maailmapank 11. ning Rootsi 14. kohale.

Kõige halvem on ettevõtlusega tegeleda Kongos, Kesk-Aafrika Vabariigis ja Tšaadis. Venemaa on 183 riigi võrdluses 120. kohal.

Maailmapanga analüüs Doing Business vaatleb seadusi ja regulatsioone, mis puudutavad ettevõtte tervet elutsüklit, näiteks firmaga alustamine, ehitusloa taotlemine, laenu saamine, piiriülene kaubandus, maksud ja ettevõtte sulgemine.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700