Autor: Lemmi Kann • 20. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti toetab võlgniku pangakontode arestimist lihtsustavat eelnõu

Valitsus kiitis täna heaks Eesti seisukohad Euroopa Komisjoni algatatud pangakontode arestimist puudutava määruse eelnõu osas.

Justiitsminister Kristen Michal selgitas, et määruse eesmärgiks on võimaldada võlausaldajatel taotleda kohtult pangakonto ajutist arestimist samadel tingimustel sõltumata sellest, millises Euroopa Liidu riigis pädev kohus asub.

„Kogu meie elu ja ettevõtlus muutub üha enam piiriüleseks, mis tähendab, et ka võimalikud probleemid saavad rahvusvahelise mõõtme. Kui mõne isiku või ettevõte võlgnik asub teises riigis, siis täna võib kohtumenetluse raames teises liikmesriigis võlgniku pangakonto arestimine olla väga keerukas,“ tõdes Michal.

„Määruse rakendumisel aga paranevad võlausaldaja võimalused piiriülestes olukordades võlgniku kontode kohta teavet saada, määrus tehakse samadel tingimustel, olenemata sellest, millises liikmesriigis asub võlgnik või võlgu olev ettevõte ja kus on pädev kohus või pank, kus asub arestitav pangakonto. Samuti luuakse reeglid arestimismääruse täitmiseks ning vähenevad võlausaldaja kulud konto arestimise määruse tegemisel ja täitmisel,“ selgitas minister.

Ehkki arestimismääruse alusel võlgniku pangakonto blokeeritakse ja määrus ise ei võimalda võlgnikule raha välja maksta, on sellised meetmed võlausaldajatele hädavajalikud, et tagada kohtu lõppastmes saadud soodsa lahendi reaalne täitmine.

Justiitsministri sõnul suhtub Eesti sellesse algatusse positiivselt ja on varemgi sel teemal rohelise raamatu küsimustele vastates oma meelsust väljendanud.

„Leiame siiski, et määruse eelnõus vajaks täpsustamist loodava menetluse kohaldamine finantsinstrumentidele, samuti see, kuidas toimub pangapoolne kliendi tuvastamine ning menetlusdokumentide esitaja tuvastamine kohtu poolt,“ lisas Michal.

Eesti toetab Euroopa arestimismääruse kohaldamist pangakontodel asuva raha osas, määruse andmist ilma võlgniku eelneva ärakuulamiseta, tasakaalustatud lähenemist kohtumenetluse osapoolte õiguste suhtes ja võlgnikule piisava õiguskaitse tagamist ning täidetavaks tunnistamise menetlusest loobumist piiriülese pangakonto arestimise määruse puhul.

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700