MTA alustab 2010. aasta tuludeklaratsioonide järelkontrolli

Maksu- ja tolliamet võtab lähiajal ühendust nende 9680 maksumaksjaga, kes kas ei ole veel oma 2010. aasta tuludeklaratsiooni esitanud või on oma tuludeklaratsioonis jätnud mingid tulud deklareerimata.

"Järelkontroll ei tähenda seda, et alati määratakse ainult juurde täiendavat tulumaksu, vaid et hoopis maksu- ja tolliametil tuleb tulumaksu tagastada. Nimelt on maksumaksjal lisaks kohustusele deklareerida kõik oma tulud ka õigus kasutada maksusoodustust nt eluasemelaenu intressidelt, koolituskuludelt, annetustelt jne. Lõplik juurdemaksmisele/tagastamisele kuuluv summa saadakse tulude-kulude kogumis," ütles maksu- ja tolliameti teeninduskorralduse osakonna juhtivspetsialist Hannes Udde.

Võrreldes eelmise, 2009. aastaga on taoliste isikute hulk kasvanud 2800 võrra. Nendest 9680-st ei ole 5698 oma tuludeklaratsiooni veel üldse esitanud, kuigi MTA hinnangul on neil see kohustus ja võib tekkida ka kohustus tasuda täiendavat tulumaksu, teatas amet.

Näiteks on inimene saanud maksuvaba tulu kahest kohast korraga ja tema aastane maksuvaba tulu ületas 2010. aastal kokku kas 27 000 krooni (1728 eurot) või pensionäri puhul 63 000 krooni (4032 eurot). Või on inimene müünud väärtpabereid, müünud kasvava metsa raieõigust või metsa, saanud elatist, saanud tulusid välismaalt vms.

Ülejäänud 3982 inimest on küll oma tuludeklaratsiooni esitanud, kuid andmete analüüsimisel selgus, et kahjuks pole kõiki tulusid deklareeritud. Välja on jäänud välistulud, metsamaterjali müük, saadud elatis, kinnisvara müük vm.

"Ootamatult palju on seekord jäetud deklareerimata välismaal saadud tulusid. Kui eelmisel aastal oli kontrollide alguses välistulusid mitte deklareerinuid 1700 isikut, siis tänavu on neid juba 4200," nentis Udde.

Nii näiteks tagastati eelmisel, 2009. aastal tuludeklaratsioonide järelkontrolli tulemusena 131-le inimesele 400 000 krooni ( 26 450 eurot) tulumaksu, 3141 inimest pidid aga juurde maksma üle 21 miljoni krooni (1,4 miljonit eurot) tulumaksu.

Nendest isikutest, kes esitasid oma 2010. aasta tuludeklaratsiooni õigeaegselt, jäeti esmase kontrolli tulemusel 3392 isikule tagastamata üle poole miljoni euro tulumaksu.

2010. aasta eest esitati maksu- ja tolliametile üle 540 000 tuludeklaratsiooni, mille alusel kuulus tagastamisele 98 miljonit eurot tulumaksu, juurde määrati üle 19 miljoni euro.

Lisainfot saab maksu- ja tolliameti füüsiliste isikute maksustamise infotelefonil 8800811.

Osale arutelus

  • Lemmi Kann

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad