Parts: autoriõiguste regulatsioonid on ajale jalgu jäänud

Täna hommikul alanud infoühiskonna konverentsil „Õigus luua, õigus tarbida“ rõhutas majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts, et täna kehtivad autoriõiguste regulatsioonid on tehnoloogilisele arengule ja ajale jalgu jäänud.

„Internet on loonud võimaluse kasutada digitaalset sisu nagu muusika, filmid ja mängud globaalselt. Tehnilised võimalused osutada ja tarbida teenuseid üle digitaalsete võrkude arenevad tormiliselt. Samas lahenduste kasutuselevõtmine takerdub tihti üle-eelmisest sajandist pärineva autoriõiguste kaitse süsteemiga kooskõla leidmise taha,“ ütles minister Parts avakõnes ja lisas, et internetimajanduses autoriõigustega seonduvad probleemid ei ole mitte ainult Eesti mure, vaid ka mujal maailmas puuduvad nendele küsimustele head lahendused.

„Probleeme on kõigil kolmel osapoolel. Autoritel on keeruline internetis oma õigusi kaitsta ja oma tooteid või teenuseid levitada. Teenuspakkujad takerduvad oma tegevuses erinevatesse nõuetesse ja regulatsioonidesse. Oma võimalustes on piiratud ka tarbijad. Tihtilugu selgub, et kuigi näiteks Eesti tarbija soovib saada osa maailmas loodud muusikast, kirjandusest, filmidest või kasvõi arvutimängudest ning on valmis selle eest ka maksma, siis tal ei ole interneti kaudu see lihtsalt võimalik. Me elame õigusriigis ja seaduste järgimine peaks olema pigem norm, mitte erand. Kui arvestatav osa elanikkonnast rikub õigusnorme ja puuduvad võimalused seaduskuulekaks alternatiiviks, siis devalveerib see õigusriigi,“ rääkis Parts kirjeldades autoriõigustega seotud probleeme.

Parts kutsus osalejaid ja avalikkust üles arutama, kuidas internetimajanduses saavad loojate, teenusepakkujate ja tarbijate huvid olla kaitstud arengut soodustaval viisil.

Tasub teada

Täna toimuv infoühiskonna konverents keskendub sel aastal autoriõigustele digiajastul ja kannab pealkirja „Õigus luua, õigus tarbida“. Konverentsi eesmärk on arutleda digitaalse sisu kasutamisega seonduvate õiguste, kohustuste ja võimaluste üle muutunud tehnoloogiliste võimaluste maailmas. Konverentsist on võimalik osa saada ka virtuaalselt, kodulehel asuva otseülekande ja Twitteri keskkonna vahendusel (konverentsi hashtag on #iyk).

Osale arutelus

  • Lemmi Kann

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Majandustarkvara RAPID

Tarkvaraga RAPID saate korraldada keskmise või väikese ettevõtte raamatupidamise ja majandusarvestuse - laoarvestus, palgaarvestus, teenindus, üüriarvestus, jm. RAPIDi tasuta versiooniga saab töö tehtud üksikettevõtja, alustav ettevõte või mittetulundusühing.

Valdkonna tööpakkumised

MAXIMA EESTI OÜ otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Fontes PMP OÜ

22. oktoober 2018

Uudised

Tööriistad