28. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Milleks kohustab pakendiregulatsioon 

Millised on ettevõtja jaoks pakendiregulatsioonist tulenevad kohustused, selgitab Kaubandus-Tööstuskoja poliitikakujundamise- ja õigusosakonna jurist Koidu Mölderson.

Peamised õigusaktid, mis reguleerivad pakendite taaskasutamist on pakendiseadus ning pakendiaktsiisi seadus. Üldine jäätmepoliitikast tulenev põhimõte pakendiregulatsioonis on tootjavastutuse põhimõte, mille kohaselt ettevõtjad (toote valmistajad, maaletoojad, levitajad) peavad vastutama toote eest kogu ringluse aja kuni jäätmekäitluseni välja ning sellest tulenevalt toome meenutuseks siinkohal ära pakendiettevõtjate kohustused.

Pakendiseadus sätestab ettevõtjale (pakendi tootja, pakendi sisse- ja väljavedaja, ettevõtja, kes laseb turule pakendatud kaupa või kes veab välja pakendatud kaupa ning pakendijäätmekäitleja) kohustuse pidada pakendimaterjali massi üle pidevat arvestust pakendi ja pakendimaterjali liikide kaupa, nt toodetud tühi pakend ning sisse- ja väljaveetud tühi pakend, korduskasutuspakend, raskmetalle sisaldav pakend jne.Samuti peab ettevõtja (välja arvatud isik, kes müüb pakendatud kaupa) tagama oma pakendatud kauba ja sisseveetud pakendatud kauba pakendijäätmete taaskasutamise teatud ulatuses - pakendijäätmete kogumassist vähemalt 60 protsenti kalendriaastas ning pakendijäätmete kogumassist ringlussevõetuna vähemalt 55 ja mitte rohkem kui 80 protsenti kalendriaastas.Pakendiaktsiisi seadus ütleb, et pakendiaktsiisiga maksustatakse Eestis turule lastud kauba pakend, teisest Euroopa Liidu liikmesriigist soetatud ja imporditud pakend ning aktsiisi peavad maksma ettevõtted, kes pakendavad kaupa ja müüvad seda Eesti turul, kes  impordivad ehk veavad sisse  (Eesti turule) pakendatud kaupa või ettevõtted, kes müüvad (sh edasimüüja) pakendatud kaupa Eestis. Aktsiisist on täielikult vabastatud pakend, millele on pakendiseadusega kehtestatud tagatisraha, välja arvatud metallist joogipakend, ja millestalates 2009. aastast taaskasutatakse iga pakendimaterjali liigist vähemalt 75%. See protsent muutub uuest aastast – alates 2012. aasta 1. jaanuarist on aktsiisist vabastatud pakend, millest taaskasutatakse iga pakendimaterjali liigist vähemalt 85%.Aktsiisimaksja on kohustatud pidama kvartalite lõikes Eestis turule lastud kauba pakendite, teisest liikmesriigist soetatud ja imporditud kauba pakendite müümise, tasuta võõrandamise, vahetamise ja omatarbeks kasutusse võtmise arvestust pakendi massi ja pakendimaterjali liikide järgi ning samuti kvartalite lõikes arvestust pakendi taaskasutamise kohta. Aktsiisivabastuse saamiseks tuleb sätestatud pakendi taaskasutamise määrad täita maksustamisperioodi jooksul.Seega annab seadus ettevõtjale valiku – kas tõendada etteantud pakendi nõuete täitmine või maksta ettenähtud taaskasutuse kogusest puuduoleva osa eest pakendiaktsiis. Järelevalvet selles osas teostab Maksu- ja Tolliamet. Samas on võimalik aruandluse esitamine delegeerida ka edasi taaskasutusorganisatsioonile.Nii pakendiaktsiisi seadus kui ka pakendiseadus annab ettevõtjale võimaluse esitada nimetatud aruandlus ise või anda kohustused üle kirjaliku lepingu alusel akrediteeritud taaskasutusorganisatsioonile. Käesoleval hetkel on akrediteeritud segapakendite kogumise ja taaskasutusorganisatsioonideks Eesti Taaskasutusorganisatsioon, MTÜ Eesti Pakendiringlus, Tootjavastutusorganisatsioon OÜ ning akrediteeritud tagatisrahaga pakendite kogumissüsteemiks Eesti Pandipakend OÜ.

Täiendavat informatsiooni on võimalik vaadata nt Keskkonnaministeeriumi kodulehelt www.envir.ee/999.

Artikkel ilmus Kaubandus-Tööstuskoja Teatajas .

 

 

Autor: Lemmi Kann, Koidu Mölderson

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700