Autor: Lemmi Kann • 27. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Michal: riigilõive vähendav  eelnõu valmib sel sügisel

Riigiõivusid korrigeeriv ja kohtumenetlust kiiremaks muutev eelnõu on ministeeriumil juba valmimas ja saadetakse kooskõlastusringile veel sel sügisel, kinnitas justiitsminister Kristen Michal.

Michali sõnul on justiitsministeerium riigilõivude küsimusega juba mõnda aega tegelenud ning vastav eelnõu on tänaseks valmimise lõppjärgus. Riigilõivude menetlemisega koos teeb justiitsministeerium ministri sõnade kohaselt ka ettepanekud kohtumenetluse kiirendamiseks ning loodetavalt saab mahukas teema riigikogu menetluses põhjalikult läbi arutatud nii huvigruppide kui ekspertidega.

„Olen täiesti nõus õiguskantsleriga, et kohtupidamine peab inimestele kättesaadav olema ja tunnen heameelt selle üle, et saan täna kinnitada, et nii riigilõivude alandamise kui kohtumenetluse kiirendamise eesmärgil on suurem töö juba tehtud. Olen ka korduvalt öelnud, et riigilõivude alandamine ja kohtumenetluse kiirendamine on selle valitsuse jaoks tähtsad teemad ning tänan õiguskantslerit tema toetuse eest,“ ütles Michal.

„Meie jaoks on tegemist prioriteetse teemaga ning arvestades huvigruppidega, ekspertidega, valitsuses ja riigikogus selle eelnõu arutamiseks ja menetlemiseks kuluvat aega oleme planeerinud uute lõivude jõustumisajaks järgmise aasta keskpaiga. Viivitamist selle teemaga ei ole – küsimus on põhjalikkuses ja teema mahukuses. Eelnõu, mille eesmärkideks on alandada riigilõive ja kiirendada kohtumenetlust, saab peatselt valmis ja siis saab see juba avaliku arutelu objektiks, “ rääkis minister.

Michali selgitusel käsitletakse valmivas eelnõus riigilõivude alandamist koos kohtumenetluse kiirendamisega, mille osas on samuti konkreetsed ideed olemas. „Eelnõuga tahame lahendada näiteks dokumentide kättetoimetamise probleemi, nii et kohus ei hakkaks tulevikus enam aega kulutama nende inimeste otsimisele, kes eri põhjustel ei soovi, et riik nad üles leiaks. Täna põhjustab tarbetu otsimine venimist kohtupidamises, mis kindlasti ei ole avalikkuse huvides.“

Kiirema kohtumenetluse plaan sisaldab lisaks nüüdisaegseid IT-lahendusi, kohtute ja kohtunike spetsialiseerumist ning kohtuametnike palgatõusu järgmistel aastatel kooskõlas riigi majanduslike võimaluste paranemisega.

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700