27. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas tööandja saab palgasüsteemi muuta?

Kui tööandja on töölepingus teada andnud töötasust ning sealhulgas töötasu arvutamise viisist, siis ettepanek muuta tööasu arvutamise viisi on  tööandja ettepanek muuta töölepingut, millega töötaja ei pruugi nõustuda.

Küsimus: Töötaja ei ole nõus tööandja poolt pakutava uue töökorraldusega, nimelt muutub palgasüsteem. Hetkel on töötajal tunnipalk ehk kuupalk. Tööandja soovib minna tootmisest üle tükitöö peale ja mina kui töötaja olen need tüki hinded läbi vaadanud ja võrrelnud augustikuu palgaga, mille ma kätte olen saanud, ning palk tuleb umbes 20% väiksem.

 Vastus: Töölepingu seaduse (TLS) § 12 kohaselt saab töölepingut muuta ainult poolte kokkuleppel.

Kui tööandja on Teid vastavalt TLS § 5 lg 5 kohaselt teavitanud töölepingus Teie ja tööandja vahel kokku lepitud  töötasust ning sealhulgas töötasu arvutamise viisist, siis ettepanek muuta tööasu arvutamise viisi on  tööandja ettepanek muuta töölepingut, millega Teie ei pruugi nõustuda. Juhul kui tööandja siiski muudab töötasu arvutamise viisi ning selle tõttu väheneb ka Teie töötasu, tekib Teil õigus tööleping erakorraliselt üles öelda, kuid alles siis kui tööandjapoolne rikkumine ilmsiks tuleb, so järgmise kuu palgapäeval.

Töölepingu erakorraline üles ütlemine töötaja poolt on seoses  tööandjapoolse kohustuse olulise rikkumisega ( näiteks: kokkulepitust vähem makstud töötasu) on sätestatud TLS §-is 91 lg 2.

Järgides TLS §- s 87 ettenähtud üldreeglit, tuleb ka erakorralisest ülesütlemisest üldjuhul ette teatada. Paragrahvi 98 lõikest 2 tulenevalt võib aga mõjuv põhjus olla nii oluline, mille esinemisel ei saa töötajalt mõistlikult eeldada töösuhte jätkumist etteteatamistähtaja või kokkulepitud tähtaja lõppemiseni. Kui pikka etteteatamistähtaega töösuhte ülesütlemisel järgida ja kas seda üldse järgida, sõltub mõjuva põhjuse kaalukusest ja selle mõjust töösuhtele.

Vastavalt TLS § 95 tuleb töölepingu ülesütlemisavaldus esitada tööandjale kirjalikku taasesitamist võimaldavas vormis. Töötaja peab põhjendama erakorralist ülesütlemist. Ülesütlemisavalduses peab töötaja märkima ära päeva, millal ta loeb töösuhte lõppenuks. Kui töötaja ütleb töölepingu erakorraliselt üles põhjusel, et tööandja on lepingut oluliselt rikkunud maksab tööandja  TLS §100 lg 4 kohaselt töötajale hüvitist kolme kuu keskmise töötasu ulatuses

 

 

 

 

Autor: Lemmi Kann, Ann Tiitson

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700