Autor: Lemmi Kann • 26. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööandjad: 2009. aasta riigieelarve koostamisel tehtud vigu tuleb vältida

Tööandjate keskliit kutsub valitsust ja riigikogu üles mitte suurendama 2012. aasta riigieelarve kulutaset 11% võrra, et vältida 2009. aasta eelarve koostamisel tehtud vigu.

Tööandjate keskliit hoiatab oma kodulehel, et kõigi eelduste kohaselt ootab Euroopa majandust 2012. aastal ees kasvu peatumine, mis võib otseselt mõjutada eelarve tulude laekumist Eestis. 

Eesti peaks iga hinna eest vältima 2009. aasta riigieelarve koostamisel tehtud vigu, rõhutab liit. Kuigi tööandjate keskliit hoiatas rahandusministeeriumi nii 2007. kui ka 2008. aastal liigse optimismi eest, ei võetud ettevõtjate kriitikat arvesse ja juba 2009. aasta veebruaris tuli vastu võtta negatiivne lisaeelarve. Näiteks nägi 29. mail 2008 avalikustatud kevadine majandusprognoos 2009. aastakse ette 6,4% majanduskasvu, kuigi vaid paari kuu pärast pöördus majandus ulatuslikku mitmeaastasesse langusesse. Sellest lähtudes teeb tööandjate keskliit ettepaneku muuta riigieelarve baasseadust ja parandada rahandusministeeriumi riigieelarve strateegia koostamise kvaliteeti. Riigieelarve esitamisel riigikogule tuleks selle juurde kindlasti lisada ettevõtlusorganisatsioonide – tööandjate keskliidu ja kaubandus-tööstuskoja – hinnang järgmise aasta majandusolukorrale. Samuti tuleks kaaluda Eesti Panga hinnangu ärakuulamist. Tööandjate keskliit jääb oma seisukoha juurde, et sarnaselt 2010. aasta riigieelarve koostamisele tuleks ka 2012. aasta eelarve koostamisel võtta aluseks rahandusministeeriumi riskiprognoos.

Tööandjad ühinevad riigikogu rahanduskomisjoni liikme Aivar Sõerdi soovitusega arvestada eelarve menetlemisel viimastel kuudel muutunud hinnangutega maailmamajanduse kasvuväljavaadete kohta.

„Kindlasti tuleb ka eelarve menetlemise ajal olla tähelepanelik maailmas toimuva suhtes ja vajadusel reageerida, kui realiseeruvad riskistsenaariumid või asjad lähevad veelgi hullemini,” ütles Sõerd Eesti Reformierakonna fraktsiooni pressiteates. „Riskistsenaariumi rakendumisel ei pruugi täismahus realiseeruda tuludes planeeritud 7,7%-ne maksutulude kasv.“

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700