Autor: Lemmi Kann • 22. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vanemapension hakkab eelnõuks saama

Reformierakonna ja IRLi saadikud jõudsid kokkuleppeni, mille alusel alates 2013. aastast sündinud lapse ühele vanemale makstakse teise pensionisambasse 4% riigi keskmiselt palgalt kuni lapse 3-aastaseks saamiseni

Reformierakonna ja IRLi saadikud riigikogus arutasid täna sotsiaalministeeriumi poolt ettevalmistatud vanemapensioni maksmise põhimõtteid kehtestavat seaduseelnõu.

„Kehtiv vanemahüvitise süsteem on olnud edukas meede andmaks vanematele kindlustunde sissetulekute osas kuni lapse 1.5 aastaseks saamiseni. Sotsiaalministeeriumis valmiv seaduseelnõu loob kindlustunde, et lapsega kodusolemise ajal hoolitseb riik tema pensionikogumise eest,“ ütles sotsiaalminister Hanno Pevkur.

Riigikogu Reformierakonna saadikurühma aseesimees Remo Holsmeri sõnul on nad veendunud, et iibe kasvule positiivselt mõjunud vanemahüvitise maksmise aluseid pole vaja muuta, kuid neid saab täiendada. „Vanemahüvitise  edasiarendusena oleme kokku leppinud, et alates 2013. aastast sündinud lapse ühele vanemale makstakse teise pensionisambasse 4% riigi keskmiselt palgalt kuni lapse 3-aastaseks saamiseni," rääkis Holsmer tehtud kokkulepetest.

Lisaks täiendava makse tegemisele lapsevanema pensionisambasse on koalitsioon kokku leppinud maksta 01.01.1991-31.12.2012 sündinud lapse ühele vanemale pensionilisa kahe aastahinde väärtuses. 1. jaanuarist 2015 makstakse enne 01.01.2013 sündinud lapse ühele vanemale täiendavat pensionilisa ühe aastahinde väärtuses.

„Vanemapensioni sisseviimine kannab eesmärki, et lapsi sünniks Eestis veelgi rohkem ning näitab, et riik väärtustab enam laste kasvatamist,“ lisas Holsmer, kes kuulub Riigikogu sotsiaalkomisjoni.

Vanemapensioni seadustav eelnõu jõuab sotsiaalministri sõnul valitsuse istungile lähiajal ja seejärel veel enne aasta lõppu arutamiseks ja otsustamiseks riigikogusse.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700