21. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uuring: eestlased usaldavad kõige vähem Eesti Energiat

Eesti elanike seas läbi viidud ettevõtlusmaastiku usaldatavuse uuringust selgus, et kõige ebausaldusväärsem valdkond on energia- ja veemajandus ning ettevõtteist Eesti Energia.

"Üldistatult võib öelda, et Eesti elanike seas valitseb kerge usaldamatuse foon siin tegutsevate ettevõtete vastu. Siiski on kriitilises mahus usaldamatust vaid ühe ettevõtte vastu ja selleks on Eesti Energia," ütles uuringu läbiviija, Faktum-Ariko konsultant Veiko Paalandi.

Kõige usaldusväärsemaks ettevõtluse valdkonnaks peetakse finantssektorit (pangad ja kindlustusseltsid), mida nimetas 14% vastanutest. Järgnesid toiduainete- ja joogitootjad (10%) ning IT-ettevõtted (8%).

Usaldus finantssektori vastu on mõnevõrra kõrgem naiste ja keskharidusega inimeste seas. Toidu ja joogitootjaid usaldavad enim 35-54aastased ning kõrgeima sissetulekuga inimesed. IT-ettevõtteid peavad keskmisest usaldusväärsemaks mehed vanuses 15-24 eluaastat.

Uuringust selgus ka, et avalikult kättesaadavat infot Eestis tegutsevate ettevõtete kohta pigem usaldatakse, kusjuures 57% usaldab avalikku infot täielikult. Pea kolmandik vastanuist ei usalda avalikku infot. Soovitusi toodete ja teenuste ostmiseks võidakse teistele jagada, kui kuuldakse ettevõtte edust nagu auhinnad, majandustulemused või vastutustundlikust käitumisest nagu keskkonnasõbralikkus ja heategevus.

Uuringu järgi mõjub kõige halvemini ettevõtte usaldusväärsusele hoolimatu suhtumine töötajatesse ja loodusvaenulik ning ebaseaduslik käitumine.

Kommunikatsioonibüroo Vare & Jaakkola partneri Jaan Vare sõnul mõjutab avalik info ettevõtte kohta klientide ostukäitumist nii positiivses kui negatiivses suunas. "Pankade põhjustatud üleilmse kriisi foonil on üllatav tõdeda, et Eestis usaldatakse kõige rohkem just finantssektorit. IT-ettevõtete kõrge usaldusväärsus seevastu on täiesti ootuspärane – on ju selle sektori ettevõtted on olnud sageli teistele eeskujuks nii Eestis kui ka terves maailmas," ütles ta.

Ettevõtlusmaastiku usaldatavuse uuringu süvaintervjuudes osales 1063 inimest Eestist. Eestis viis uuringu läbi Faktum-Ariko.

Autor: Indrek Kald, Lemmi Kann

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700