Uuring: inimesed nõuavad ja kardavad uuenduslikke ideid

Kui ühest küljest innustab ebakindlus otsima ja katsetama loomingulisi lähenemisi, siis teisest küljest vähendab see inimeste võimet loomingulisi ideid ära tunda.

Pennsylvania ülikooli psühholoogid tunnistasid oma teadustöö "Miks me haarame uuenduslikkuse järele, kuid põlgame loovaid ideid" tulemusi analüüsides, et tihtipeale ei hinnata loomingulist ideed esitlevat töökaaslast vääriliselt.

"Kuidas on võimalik, et inimesed enda sõnul tahavad loomingulisust, kuid reaalsuses sageli hülgavad selle?"  püstitas uuringu autor Jack Goncalo küsimuse ja otsis vastust eksperimentidest, kuhu ta kaasas üle kahesaja vabatahtliku.

Uuringu tulemused näitasid:

- Loomingulised ideed on sisult uudsed ja harjumatud, kuid uudsus võib valla päästa kõhklused ja kahklused ning tekitada nihelema paneva ebamugavustunde.

- Nii viskavad inimesed uudsed ideed peast, eelistades pigem praktilisi lahendusi, mis on tuntud ja läbi proovitud.

- Loomingulisi ettepanekuid toetavad objektiivsed põhjendused ei motiveeri inimesi piisavalt uudset ideed tunnustama.

- Inimeste kalduvus loomingulisust maha teha on niivõrd vaevu hoomatav, et tihti inimesed isegi ei adu seda.

- Eelarvamused aga takistavad neid loomingulise idee ära tundmisel.

Näiteks reageerisid vabatahtlikud negatiivselt nanotehnoloogiaga täiustatud jooksujalatsitele, mis jahutas jalgu ja aitas vähendada villide teket. Vihjeid alateadlikule loomingulisuse vastasusele otsinud teadlased leidsid, et uudsed ideed kutsuvad inimestes esile eelarvamusliku reaktsiooni, mis seostuvad näiteks sõnadega okse, mürk ja piin.

Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Merit Palk

Merit Palk on kaasaegne pilvetehnoloogias palgaprogramm, kus professionaalsed võimalused on ühendatud kasutamise lihtsusega. Teil pole vaja süveneda erinevate tasude ja maksude arvestamise nüanssidesse, kogu tarkus on programmis olemas ning tulemus alati 100% õige.

Majandustarkvara RAPID

Tarkvaraga RAPID saate korraldada keskmise või väikese ettevõtte raamatupidamise ja majandusarvestuse - laoarvestus, palgaarvestus, teenindus, üüriarvestus, jm. RAPIDi tasuta versiooniga saab töö tehtud üksikettevõtja, alustav ettevõte või mittetulundusühing.

Valdkonna tööpakkumised

MERKO otsib raamatupidamise osakonda RAAMATUPIDAJAT

Merko Ehitus Eesti AS

18. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad