Autor: Lemmi Kann • 9. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ebaõnnestumine pole edu eeltingimus

Eduka äritegemise põhimõtted pea peale pööranud bestselleri "Teistpidi töö" autorid Jason Friedi ja David Heinemeier Hansson soovitavad ignoreerida "päriselu" ja selles valitsevaid dogmasid ning keskenduda teiste ebaõnnestumiste asemel oma õnnestumistele.

Raamatupidaja.ee avaldab Äripäeva kirjastuse poolt välja antud raamatu "Teistpidi töö" avapeatükid.

Ignoreeri päriselu

„Päriselus ei hakka see kunagi tööle” – seda väljendit kuulete te iga kord, kui tulete välja mõne uudse mõttega. Päriselu tundub elamiseks kohutavalt masendav koht.

Uued ideed, harjumatud lähenemised ja võõrad kontseptsioonid jäävad seal alati kaotajaks. Võidab üksnes ammuteatu ja -tuntu, isegi siis, kui see on vigane ja ebatõhus.Kardina taha piiludes näete, et „päriselu” asukad on täis pessimismi ja ahastust. Nad ootavad värskete ideede läbikukkumist. Nad eeldavad, et ühiskond pole uue saabumiseks valmis ega võimeline muutuma. Mis veelgi hullem, nad tahavad ka teisi endaga allavett kaasa tõmmata. Kui olete lootusrikas ja ambitsioonikas,püüavad nad teid veenda ideede võimatuses. Nad kinnitavad, et te ainult raiskate oma aega.Ärge uskuge „päriselu” asukaid. Selline võib olla küll nende maailm, mis ei tähenda sugugi, et ka teie peaksite selles elama. Meie juba teame seda, sest meie ettevõte kukuks päriselu testis kolinal läbi. Päriselus ei saa teil kuidagi olla rohkem kui tosinat, kaheksas riigis ja kahel kontinendil asuvat töötajat. Päriselus ei saa te miljoneid kliente ligi meelitada ilma müügiesindajate või reklaamita. Päriselus ei saa te oma edu valemit avaldada tervele maailmale. Aga meie tegime seda kõike ja õitseme rõõmsalt edasi.Päriselu pole koht, see on vabandus. See on eneseõigustus, et mitte järele proovida. Päriselul pole teiega küll vähimatki pistmist.

Vigadest õppimine on ülehinnatud

Läbikukkumisest on saanud ärimaailma uus initsiatsiooniriitus. Te kuulete vahetpidamata, kuidas kümnest uuest ettevõttest üheksa ebaõnnestub. Te kuulete, kuidas teie firma võimalused on nullilähedased. Te kuulete, kuidas see, mis ei tapa, teeb tugevaks. Inimesed ennustavad: „Te põrute kohe ja põrute sageli.”Läbikukkumistest paksus õhus ei jää teil muud üle, kui seda sisse hingata. Hoiduge sellest. Ärge laske statistikal end haneks tõmmata. Teiste inimeste põhjakõrbemised on kõigest teiste inimeste põhjakõrbemised. Kui teistel ei õnnestu oma toodet turustada, pole see teie asi. Kui teistel ei õnnestu meeskonda luua, pole see teie asi. Kui teised ei suuda teenustele õiget hinda määrata, pole see teie asi. Kui teised ei suuda teenida rohkem kui kulutavad,siis … teate isegi.Veel üks levinud eksiarvamus: teil tuleb õppida omaenese vigadest. Mida te vigadest tegelikult õpite? Te võite ju selgeks saada, millist viga mitte korrata, aga kui väärtuslik see on? Te ju ikka veel ei tea, mida edasi teha.Õppige hoopis vastupidisest – oma edusammudest. Edu annab teile relvad. Kui miski õnnestub, siis on põhjus teile täpselt teada ja saate kordaläinut korrata. Edaspidi kukub kõik ilmselt veelgi paremini välja.Ebaõnnestumine pole edu eeltingimus

Harvard Business Schooli uuringust selgus, et kord juba edu saavutanud ettevõtjad on palju tõenäolisemalt edukad ka järgmisel korral (järgmiste asutatud ettevõtete edumäär on 34 protsenti). Samas olid esimesel korral läbi kukkunud ettevõtjad oma 23-protsendilise edumääraga peaaegu samal pulgal nendega, kes ettevõtluses alles esimesi samme tegid. Korra juba läbipõrunud suutsid edaspidi haljale oksale jõuda sama sageli kui need, kes polnud varem katsetki teinud.Edu on see kogemus, mis tegelikult loeb.See ei tohiks kedagi üllatada. Täpselt samamoodi toimub kõik ka looduses. Evolutsioon ei klammerdu pikalt mineviku ebaõnnestumistesse, vaid jätkub alati kordaminekute põhjal. See peaks kehtima ka teie puhul.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700