Autor: Lemmi Kann • 30. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Swedbank: sel aastal palgakasv 2%

Selleks aastaks prognoosib Swedbank reaalpalga kasvu ligilähedaseks 2%-le, mis viimaste palgaandmete valguses võib olla pisut liialt optimistlik.

"Seda juhul, kui hinnakasv oluliselt ei pidurdu. Meie hinnangul „veavad“ selle aasta teisel poolel palgakasvu eelkõige energeetika-, IT- ja ehitussektorid ning neile järgnevad tasapisi ka teised sektorid (sh ka avalik sektor)," kommenteeris Swedbanki makroanalüütik Annika Paabut. 

Statistikaameti andmetel kasvas keskmine brutopalk selle aasta II kvartalis 4,2% ning hindadega korrigeeritud (reaal-)palk kahanes 1% võrra. "Ootasime kiiremat palgakasvu ning reaalpalga oluliselt väiksemat kahanemist. Enim kasvas brutokuupalk (nominaalne) kinnisvaraalases tegevuses (11,7%), hulgi- ja jaekaubanduses (9,8%) ning töötlevas tööstuses (5,4%). Oodatust vähem kasvas palk ehitussektoris – vaid 3,1%. Ehitussektoris ootasime kiiremat palgakasvu eelkõige kasvanud investeeringuvajaduse ning tööjõunappuse tõttu. Viimast mõjutab omakorda Soome ehitussektori areng, kuhu suundus oluline osa majandusmõõna ajal ehitussektorist vabanenud tööjõust," märkis Paabut ja lisas, et töötajate nappus sektoris on juba oluliselt kasvatanud ehitushinda (enamiku ehitushinnaindeksi kasvust annab tööjõu hinnakasv), ehkki palgakasvus see veel ei avaldu.

"Tööjõukulude indeksid, mis on avaldatud küll ainult I kvartali kohta (sesoonselt korrigeerimata andmetel kahanes tööjõukulu ehitussektoris 4,3% ja sesoonselt ja tööpäevade arvuga korrigeeritult 3%; nominaalpalk kasvas aga samas kvartalis 3% ja reaalpalk langes 2,3%) viitavad kas palgasaajate struktuuri muutusele või varimajanduse osakaalu suurenemisele. Hõive ehitussektoris I kvartalis vähenes 4,5%," märkis ta.

Konkurentsile avatud sektori palgakasv oli Paabuti hinnangul samuti oodatust nõrgem – töötlevas tööstuses kasvas reaalpalk II kvartalis vaid 0,2%, viidates endiselt kulueelise kasutamisele rahvusvahelises konkurentsis. "Teenindavatel tegevusaladel nagu hulgi- ja jaekaubandus aga kasvas reaalpalk aastases võrdluses juba teist kvartalit järjest (II kvartalis 4,4%). Selle sektori palgadünaamikat mõjutab ilmselt ühelt poolt turismihooaja kõrgpunkt ning teisalt naaberriikide maksupoliitika," kommenteeris Paabut. 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700