Autor: Lemmi Kann • 24. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Seitse nutikat nippi kaalu langetamiseks

Nippe kaalu langetamiseks on palju, kuid nõuandeid pole kunagi küll ja olulisemad on alati hea üle korrata, kirjutab Kaaluabi.ee.

Loobu numbritest

Ära osta toidukaupu, mille koostisainete nimekiri sisaldab numbreid. Numbrid annavad märku, et tegu on nn „kiirtoiduga“, mis sisaldab rohkelt rasvu ning säilitusaineid. Selliseid toite ostes ning süües on väga keeruline kaalu langetada, sest koostises on liiga palju süsivesikuid, suhkruid, osad koostisosad aga sootuks varjatud.

Ära söö üksnes salatit

Väga valesti talitavad need, kes kaalust alla võtmiseks piirduvad lõunalauas üksnes salatiga. Salati kõrvale tuleks haarata võileib või kauss oasuppi. Salat sisaldab küll vähe kaloreid, kuid sinu organism jääb salati-dieedil olles ilma väärtuslikest süsivesikutest. Rohkelt süsivesikuid sisaldavad puu- ja teraviljad, pasta ning leib. Üksnes salatiga piirdudes näljatunnet reguleeriva hormooni greliin tase ei lange ning sa rahuldad hiljem oma söögiisu palju kaloririkkama einega.

Olgu padi su parim sõber

Magades vähem kui viis tundi, on rasvumise risk 73% kõrgem; viis kuni kuus tundi magades langeb risk 27 protsendi peale. Uni on oluline, sest greliini tase tõuseb, kui sa vähe magad. Kes teeb trenni uneaja arvelt, sellel soovitame treeningmahte langetada, et normaalne unevajadus saaks rahuldatud. Magada tuleks vähemalt seitse tundi ööpäevas.

Enne hommikusööki võhmale

Ei, me ei mõtle seda (kuigi seks põletab vähemalt 85 kalorit). Parim aeg aeroobikaks on enne hommikusööki, sest siis on meie insuliinitase kõige madalam. Kogu võimlemiseks vajalik energia peab seega tulema rasvadest. Ülejäänud päeva jooksul püsib insuliinitase söömise tagajärjel pidevalt kõrgel, kaitstes meie rasvavarusid, mida ei saa trenniks vajaliku energiana kasutada.

Pea trenniga piiri

Üle 45 minuti kestvad treeningud stimuleerivad kortisooli nimelise stressihormooni tootmist, mistõttu rasvade põletamise asemel hakkab organism hoopis rasvu looma. Jaga 60-minutiline treening kaheks 30-minutiliseks treeninguks ning sa põletad rasvu nagu masin.

Tutvu mõistega N.E.A.T.

Istuva tööga kaasnevaid probleeme ei pruugi õhtune jõusaalis rassimine lahendada. Tegelikkuses võid kaotada rohkem kaloreid, tehes tööpäeva jooksul lihtsaid harjutusi – piisab kergest jalutuskäigust kontoris või kükkide tegemisest töölaua kõrval. Selline treeningmeetod on USAs saanud nimetuse NEAT (Non-Exercise Activity Thermogenesis).

Reguleeri päevast kalorihulka

Sinu keha kasutab rasvade säilitamiseks meetodeid, mida on võimalik „lollitada“. Üheks võimaluseks on normaalse kalorihulga laiali jaotamine mitme päeva peale: näiteks sihid päevaseks kalorihulgaks 1500 kalorit, kuid sööd esmaspäeval 1200, teisipäeval 1500 ja kolmapäeval 1800 kalorit, ning kordad iga kolme päeva tagant tsüklit. Nii trikitad oma organismi, et veelgi rohkem rasvu kaotada

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700