17. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Reisi säästlikult mugavust ja elamusi ohverdamata

Ökoturim ei tähenda vaid minimaalseid kulutusi või eksootiliselt kauge sihtkoha asemel kindlasti naabervalla metsas telkimise eelistamist. Vastutustundlikult rännates võib teoks teha unistuste reisisihi ning puhkust täiel rinnal nautida – tuleb vaid kindel olla, et kulutatud raha läheb keskkonna ning kohalike inimeste hüvanguks. 

Vastutustundlik reisimine on eelkõige eesmärgistatud rändamine – sihtkohta, majutust, reisikorraldajat valides tuleks arvesse võtta, millised neist tegelevad keskkonna hoidmisega ning töötavad kohalike kultuuride ja kogukondade hüvanguks, kirjutab Bioneer.ee.

Vastutustundlik reisija võib olla seega igaüks. Võimalused on lõputud nii neile, kes eelistavad looduses matkamist kui ka luksuslke spa-puhkuste nautijatele või eksootiliste kultuuride avastajaile. 

Ecotourism.org on kirja pannud hulgaliselt müüte, nõuandeid ja juhendeid, kuidas hoolimata sihtkohast või meelistegevustest teadlikult võimalikult ökolt reisida.

Müüdid  vastutustundlikust reisimisest

Müüt: Majutuse puhul pean ohverdama luksuse ja kvaliteedi

Tegelikkus: Paljud vastutustundlikud hotellid, hostelid ja muud majutusasutused on tegelikult väga kõrgetasemelised. Nad toovad looduse ja kohaliku kultuuri külalisele käeulatusse, kuid kindlustavad ka mugavuse.

Müüt: Ökoturism on kallis.

Tegelikkus: Vastutustundlikud reisikorraldajad ja majutusasutused pakuvad võimalusi erinevates hinnaklassides, olenevalt soovitud mugavusest või luksusastmest.

Müüt: Vastutustundlik reisija olla on liiga keeruline.

Tegelikkus: Internet teeb säästliku reisi kohta info hankimise, planeerimise ja reserveerimise tegelikult väga lihtsaks. Olulise on vaid pealehakkamine ja tahe.

Müüt: Vastutustundlik reisimine välistab kauged sihtkohad ja tähendab oma kodu lähedale jäämist.

Tegelikkus: Ökoturismi paketid ning seda võimaldavad reisikorraldajad hotellid jms pakuvad tegelikult väga erinevaid võimalusi ning sihtkohti.

Müüt: Vastutustundlik reisimine on ainut seljakotiränduritele.

Tegelikkus: Kõiksugu huvide ja sissetulekutega ning igas vanuses inimesed saavad vastutustundlikult reisida. Olemas on ka ohtralt peresõbralikke võimalusi.

Viis lihtsat sammu reisi planeerimiseks

Kui esmased hirmud vastutustundliku reisimise kohta ületatud, siis tasub  järgida viit lihtsat nõuannet, kuidas oma järgmist reisi kavandada. Teadlike, eelnevalt otsitud informatsiooni põhiste otsuste tegemine enne reisi ja selle ajal on kõige olulisem, samm mille saab vastutustundlikuks reisimiseks teha.

Piisava etteplaneerimisega on aga võimalik tõsta reisi kvaliteeti ning samas tuua positiivseid muudatusi külastatavate kohtade looduse ning seal elavate inimeste jaoks.

1. Surfa veebis! Otsi informatsioon vastutustundliku reisimise, ökoturismi ja jätkusuutliku turismi kohta. Sealjuures on abiks näiteks Ecoutourism Explorer, TIES interaktiivne online-kataloog, mis muudavad infootsingu lihtsamaks.

2. Uuri käsiraamatuid! Eelista reisiraamatuid, mis sisaldavad sinu valitud sihtkoha kohta ka informatsiooni keskkonna, sotsiaalsete ja poliitiliste probleemide kohta. Tutvu nendega enne reserveeringute tegemist. Reisiraamatuid on saada laias kvaliteediskaalas. Mõnende soovitustena võib nimetada aga Lonely Planeti, Rough Guidesi ja Mooni raamatuid.

3. Võta ise ühendust! Helista või saada e-kiri reisikorraldajale, kellel on sinu eelistatud paigaga olemas isiklik kogemus. Otsi lisainformatsiooni iga pakutud majutusvõimaluse kohta.

4. Küsi küsimusi! Anna reisikorraldajatele ning hotellides teada, et oled vastutustundlik tarbija. Enne broneerimist küsi nende sotsiaalse ja keskkondliku tegevuse ja poliitika kohta. Võid näiteks uurida, kui palju töötab neis kohalikke kodanikke; kas toetatakse kohalikke projekte ja kogukondi; mida tehakse keskkonna heaks jne.

5. Vali hoolikalt! Pea silmas tegevuslubasid ning kas vastavatel ettevõtetel on ökotähiseid või on nad võitnud öko-auhindu.

Usaldusväärne tunnustus annab kindluse

Niisamuti nagu hinnatakse hotelle 5 tähe skaalas, on loodud mitmeid programme ka turismiettevõtete keskkondlike ja sotsiaalsete mõjude hindamiseks.

Need programmid on oluliseks abivahendiks tõeliste ökoturismi või jätkusuutliku turismiga tegelevate ettevõtete ja nend efirmade, toodete ja teenuste vahel, mis kasutavad „öko“ silti ainult turunduslikul ja klientide juurde meelitamise eesmärgil.

Tunnustatud tõendiprogrammid aitavad aga reisijatel vastutustundlikke valikuid teha. Rohkem infot TIES ja teiste organisatsioonide sammude kohta usaldusväärsete tunnustusprogrammide toetamisel leiab siit.

Lenda vastutustundlikult!

Lend võib olla reisi kõige saastavamaks osaks. Soovituslik on võimalusel eelistada ronge, busse, reisilaevu ning proovida lennuaega miinimumini viia. Seetõttu on parem valik jääda sihtkohta kauemaks, selle asemel et teha mitu lühemat reisi.

Samuti tuleks hoolikalt läb mõelda, mida reisile kaasa võtta ning mida mitte. Suured ja kaalukad kohvrid ei ole mitte ainult ebamugavaks tülinaks reisijaile endile. Kergemad kohvrid ning selle võrra ka kergemad lennukid aitavad vähendada kasvuhoonegaaside õhku paiskamist.

Autor: Lemmi Kann, Bioneer .ee

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700