Swedbank: aktiivsus tööturul kasvab

Majandusaktiivsus on olnud kõrge juba mitu kvartalit ning ootuspäraselt järgneb sellele ka töökohtade loomine ning hõive kasv, kommenteeris töötuse vähenemist Swedbanki makroanalüütik Annika Paabut.

Hõive selle aasta II kvartalis Statistikaameti andmetel kasvas 7,8% eelmise aasta sama perioodiga võrreldes (võrreldes eelmise kvartaliga 11 000 inimest rohkem, eelmise aasta sama perioodiga 43 800 inimest rohkem).

Paabut märkis, et ühelt poolt on II kvartali hõive kasv seotud sesoonsete muutustega – suvekuudel palgatakse abilisi nii jaekaubanduses, teenuste kui ka põllumajanduse sektorites ning paljud õppurid, kes sügisel ilmselt taas õpingutesse süvenevad, on suveks enesele töö leidnud/otsinud (noorte, 15-24 aastaste hõive kasvas 28,1% ehk 12 300 noort rohkem kui eelmisel aastal samal ajal).

"Teisalt on majandusaktiivsus olnud kõrge juba mitu kvartalit ning ootuspäraselt järgneb sellele ka töökohtade loomine ning hõive kasv, mida toetavad ka hõive kasvu numbrid sektorite lõikes," märkis Paabut.
Hõivatute arv kasvas enim töötlevas tööstuses (10,7%), ehituses (7,7%) ja energeetika sektoris (8,1%). Regiooniti kasvas hõive enim Kirde-, Lääne- ja Lõuna-Eestis (vastavalt 9,3%, 9,4% ja 8% võrreldes eelmise aasta sama perioodiga) viidates töökohtade loomisele eelkõige regioonides.

Mõnevõrra üllatavaks võib Paabuti hinnangul pidada aga jätkuvat aktiivsuse kasvu – aktiivsuse määr (hõivatute ja töötute osakaal vastavaealises elanikkonnas) on Eestis üks kõrgemaid Euroopas (67,5%): Lätis on see näitaja 64,6%, Leedus 63,7%, Saksamaal 66,2%, Soomes 65,3% ja madalaim aktiivsus on Maltal 53,8%, Itaalias 54,6% ja Ungaris 55%. Vaid Rootsis on tööjõus osalemise määr kõrgem: 70,3%.

"Lähitulevikus ootame töökohtade loomise ja hõive kasvu jätkumist. Tööpuudus väheneb samuti ehkki tööpuuduse määr jääb üpris kõrgeks ja seda peaasjalikult seetõttu, et aktiivsuse määr püsib kõrgel tasemel. Meie hinnangul kujuneb tööpuuduse määraks sel aastal 13,2%," ütles Paabut.

Jätkuvalt on tööturul probleemiks oskuste ja teadmiste nõudluse ja pakkumise mittevastavus – vaatamata kiiresti kasvanud vakantsete töökohtade arvule, on meil jätkuvalt palju töötuid. Kasvanud on ka väga pikaajalised töötud ehk need, kes on tööta olnud juba vähemasti kaks aastat. Nende tööturule tagasitoomine muutub üha keerulisemaks (kaovad tööharjumus, sotsiaalsed oskused, kvalifikatsioon jmt) ning võib juhtuda, et lähitulevikus nad tööturult ka lahkuvad (nn heitunud).

"Samas kahaneva rahvastikuga riigis on sellise hulga tööjõu (28 700 inimest) kadu väga kulukas ning loodetavasti suudetakse uuenenud aktiivsete tööturumeetmetega ka seda kadu vähendada," märkis Swedbandki makroanalüütik.

 

Osale arutelus

  • Lemmi Kann

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Valdkonna tööpakkumised

RAMIRENT otsib oma AR osakonda SOOME GRUPI JUHTI

Ramirent Shared Services AS

02. oktoober 2018

RICKMAN TRADE OÜ otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Rickman Trade OÜ

23. september 2018

TALOT otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Talot AS

30. september 2018

Uudised

Tööriistad