Autor: Rivo Sarapik • 4. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksutulu kogunes seitsme kuuga seitse protsenti enam

Seitsme kuuga laekus maksuhalduri andmeil riigieelarvesse maksutulu üle 2,4 miljardi euro ehk 57,5 protsenti selleks aastaks planeeritust.

Juulis laekus maksutulu 413 miljonit eurot. Maksud on rahandusministeeriumi teatel juuli lõpu seisuga laekunud eelarves oodatud mahus. Võrreldes eelmise aasta seitsme kuuga on makse laekunud 6,7 protsenti ja 2009. aastaga 6,8 protsenti rohkem.

Sotsiaalmaksu laekus juulis 171,2 miljonit eurot, seitsme kuuga on täidetud 60,2 protsenti eelarves kavandatust. Võrreldes eelmise aasta juuliga kasvas sotsiaalmaksu laekumine 8,8 miljoni euro võrra ehk 5,4 protsenti. Sarnaselt eelnevatele kuudele suurenesid ka juunis palga väljamaksete maht ning deklaratsioonidel näidatud töötajate arv. Hooajalist mõju avaldavad laekumistele puhkusetasude väljamaksed.

Füüsilise isiku tulumaksu laekus juulis 33,5 miljonit eurot, seitsme kuuga on täidetud 41 protsenti eelarves kavandatust. Kohalikele omavalitsustele laekus juulis füüsilise isiku tulumaksu 60,6 miljonit eurot, mis on 2,7 protsenti enam kui eelmise aasta samal perioodil.

Juriidilise isiku tulumaksu laekus juulis 23,8 miljonit eurot, mis on 17,4 protsenti vähem kui eelmisel aastal. Seitsme kuuga on täidetud 52,9 protsenti eelarves planeeritust. Jaotatud kasumilt laekus juulis tulumaksu 20,5 miljonit eurot ning erisoodustustelt 1,8 miljonit eurot.

Käibemaksu laekus juulis 119,7 miljonit eurot ja eelarves kavandatust on täidetud 57 protsenti. Võrreldes eelmise aasta juuliga kogunes käibemaksu 23,9 protsenti rohkem, mis on osaliselt põhjustatud madalast võrdlusbaasist. Deklareeritud käivete kasv oli jätkuvalt kiireim mootorsõidukite müügi ning eksportivate ettevõtete sektoris.

Aktsiise laekus seitsme kuuga kokku 407,5 miljonit eurot, mis on 57,9 protsenti eelarves planeeritust. Võrreldes eelmise aasta esimese seitsme kuuga kasvas aktsiiside laekumine 5,9 protsenti. Juulis oli laekumine 60 miljonit eurot.

Alkoholiaktsiisi laekus juulis 19,3 miljonit eurot ning seitsme kuuga on eelarvest täidetud 60,9 protsenti. Võrreldes eelmise aasta sama ajaga on laekumine tõusnud 9,7 protsenti. Juulikuu ligi 11-protsendiline aastane kasv tulenes peamiselt õlle suurenenud deklareerimisest.

Tubakaaktsiisi laekus juulis 14,3 miljonit eurot ning seitsme kuuga 80,3 miljonit eurot ehk 58,2 protsenti eelarves planeeritust. Seitsme kuu kokkuvõttes on tubakaaktsiisi laekumised olnud 23 protsenti suuremad kui 2010. aastal. Laekumise kasvu põhjuseks on nii aktsiisimäärade tõus kui ka varud, mis soetati enne 2010. aastat ning põhjustavad seetõttu madalama võrdlusbaasi.

Kütuseaktsiisi laekus juulis 24,2 miljonit eurot ning eelarvest on täidetud 55,7 protsenti. Võrreldes eelmise aasta juuliga vähenes laekumine 16,9 protsenti ja seitsme kuu kokkuvõttes 2,2 protsenti. Selle aasta juuni ja juuli kütuseaktsiisi laekumistes oli suuri kõikumisi, mille tõttu tuleb eelmise aastaga võrdluses vaadelda neid kahte kuud koos. Viimase kahe kuu laekumised kokku olid vaid 0,1 protsenti väiksemad kui 2010. aasta samal perioodil.

Ettemaksukonto muutus vähendas juulis laekunud maksusummasid 4,4 miljoni euro võrra 408,5 miljoni euroni. Ettemaksukonto negatiivne muutus viitab, et juulis tehti uusi ettemakseid vähem kui varasemaid ettemakseid ära kasutati.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700