Euroopa Keskpank jättis intressimäära muutmata

Juulis tänavu teist korda euroala enim jälgitud baasintressi määra kergitanud Euuroopa Keskpank jättis täna intressimäära 1,5% tasemel muutmata.

Otsus oli ootuspärane – seda prognoosisid kõik agentuuri Bloomberg küsitletud 54 analüütikut.

Taas on turgude peamine huvi täna suunatud Euroopa Keskpanga presidendi Jean-Claude Trichet’ pressikonverentsile, kust eelkõige oodatakse keskpanga reaktsiooni sel nädalal turgudel uusi tuure võtnud euroala võlakriisile. Kriisi levik Itaaliasse ja Hispaaniasse ohustaks juba rahaliidu püsimajäämist.

Oodatakse, kas Trichet annab täna ehk signaali, et keskpank käivitab uuesti vastuolulise tugiostude programmi ning hakkab ostma ka Itaalia ja Hispaania võlakirju. 

Märtsist saadik ei ole keskpank enam võlakirjaturul tugioste teinud ning 21. juuli tippkohtumisel lepiti kokku, et edaspidi vabastab keskpanga sellest vastuoluliselt rollist euroala abifond EFSF. Paraku tuleb fondi uued volitused alles liikmesriikides kinnitada, mis tähendab, et vähemalt septembrini fond oma uusi volitusi kasutada ei saa. Nii on Euroopa Keskpank praegu ainus instants, mis kõige kiiremini „tuld kustutama“ jõuaks.

„Kui olukord finantsturgudel halveneb, võib Euroopa Keskpank oma võlakirjaostude programmi uuesti käivitada,“ ütles Nomura Internationali vanemökonomist Jens Sondergaard agentuurile Bloomberg. Ja seda võib keskpank teha juba täna.

Societe Generale panga Euroopa ökonomist Klaus Baader aga arvab, et kui keskpank pole siiani nii pikalt tugioste teinud, ei käivitata programmi  ka täna. Trichet ei taha võtta survet liikmesriikide valitsustelt, et need vajalikud euroala kriisitõrjemehhanismid paika ja toimima saaksid.

Trichet’lt oodatakse täna võimalikku signaali ka selle kohta, kas euroala intressimäärade tõstmisega ollakse selleks aastaks nüüd ühel pool.

Märgid näitavad majanduskasvu pidurdumist euroala kasvuveduriks olnud riikides ning tagasi võib keskpanka hoida ka võlakriisi süvenemine. Samuti taandus juulis mõnevõrra euroala inflatsioon, juuni 2,7 protsendilt 2,5%-le, kuid seda eelkõige arvestusmeetodite muutusest Itaalias. Euroala suurimas riigis Saksamaal kiirenes inflatsioon 2,6%-le.

Turud paistavad rehkendavat, et pigem euroala intressimäärad tänavu rohkem ei tõuse.

„Isegi kui inflatsiooni pärast muretsejad tahaksid näha veel üht intressimäärade tõusu, enne kui asuda äraootavale positsioonile, on kasvanud tõenäosus, et 2011. aastal intressimäärad enam ei tõuse,“ ütles agentuurile Bloomberg ING Groupi euroala ökonomist Peter Vanden Houte. „Nüüd, kus ka euroala tuumikriikide majandus näitab nõrgenemise märke, on tõenäoline, et intressimäärade tõstmises tuleb paus.“

Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem

Ellrex digidoc on ettevõtte dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem mis on eraldatud raamatupidamise programmist.

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Valdkonna tööpakkumised

RICKMAN TRADE OÜ otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Rickman Trade OÜ

23. september 2018

TALOT otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Talot AS

30. september 2018

BALTIC CONNEXIONS OÜ otsib OSTUASSISTENT-RAAMATUPIDAJAT

Baltic Connexions OÜ

28. september 2018

Uudised

Tööriistad