3. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tollimaks tõstab veebipoe hinda viiendiku

Internetipoest kaupa tellides muutub kauba hind oluliselt kallimaks, kui kaup pannakse teele Euroopa Liidust väljaspool asuvast asukohamaalt. Jälgima peab käibemaksu ning tolli ja aktsiisimaksumäärade lisandumist.

Maksu- ja tolliamet juhib tähelepanu, et internetipoed võivad olla asutatud ühes riigis, kuid sealt ostetud kaup võidakse ostjale toimetada teisest riigist, ehk internetipood on vahendaja kauba ostu-müügi teostamisel. Eesti Posti kommunikatsioonijuhi Inge Suderi selgitusel peab arvestama ka, et mitmel Euroopa Liitu kuuluval riigil on omavalitsuslikud alad, näiteks Soomel Ahvenamaa ja Suurbritannial Kanalisaared, millede puhul lisandub käibemaks sarnaselt kolmandatest riikidest tellitud saadetistega. "Näiteks kui ostja teeb tellimuse .uk lõpuga netipoest, mille operaatorettevõte on registreeritud Kanalisaartel, tuleb väärtusega üle 21,98 euro paki vastuvõtmisel tasuda siiski käibemaks,“ selgitab Suder. Ta lisab, et meeles tasub ka pidada Šveits, Norra, Island ja Liechtenstein mittekuulumist Eurooapa Liitu.

Seega pole oluline, mis riigi internetipoest kaup ostetakse, vaid kust riigist kaup teele pannakse. Kui kaup saadetakse kliendile Euroopa Liidu välisest riigist, siis tuleb teostada tolliformaalsused ja tasuda tolli- ja käibemaks ning aktsiisiga maksustatud kauba puhul ka aktsiis. Siiski kehtivad ka siin kauba maksumuse alampiirid, milleni makse ei tule tasuda.

Saadetis, mille kaupade koguväärtus ei ületa 21,98 eurot, on tolli- ja käibemaksuvabad. Üle 21,98 euro maksvad saadetised tuleb kirjalikult deklareerida – nad on küll tollimaksuvabad, kuid tasuda tuleb käibemaks. Üle 150 euro maksvate saadetiste puhul tuleb arvestada ka tollimaksuga. Suder lisab, et käibemaks tuleb tasuda ka transpordikulult. Kui kauba maksumus on näiteks 30 eurot ja transpordikulu 8 eurot, siis tasutakse käibemaksu 38 eurolt.

On ka erandlikke kaubagruppe, millede puhul tuleb käibemaks tasuda mistahes maksumuse korral, kui need saabuvad Euroopa Liitu mittekuuluvast riigist. Sellisteks kaupadeks on alkohol, tubakatooted, parfüümid, lõhnaveed.

Tollimaksumäärad on kaubagrupiti erinevad, kuid ulatuvad Suderi väitel keskmiselt 0-17%ni. Internetipoodidest enimtellitavad kaubad on riided. Rõivaste puhul on tollimaks üldjuhul 12%. Samas spordijalatsite puhul peab arvestama hinnale lisanduva 17%-lise tollimaksumääraga.

Toidulisandite tellimisel on oluline, et need oleksid Ravimiameti aktsepteeritud toodete nimistus. „Palju tellitake ravimeid, kuid neid interneti teel tellida ei tohi,“ ütleb Suder. Ravimid saadetakse saatjale tagasi ilma saajale väljastamata.

Tollivormistust vajavate kaupade puhul peab arvestama ka tollivormistuskulude lisandumisega. Kulude suurus sõltub deklareeritavate erinevate kaupade arvust ja sellest kas kaup on maksustatakse ainult käibemaksuga või ka tollimaksuga.

Seega, kolmandatest riikidest kaupa tellides tasub jälgida 150 euro piiri ning selle ületamisel uurida eelnevalt, millised on kaupadele kohaldatavad tollimaksumäärad, sest need võivad kauba oluliselt kallimaks muuta.

TOP 6 internetipoodidest enimtellitavat kaupa ja neile lisanduv tollimaksumäär

1. Riideesemed (meeste ja naiste pesu, teksased, T-särgid, kleidid, laste- ja väikelaste riided). Tollimaksumäär on erinev: nt lipsud 6,3% kuni 12%-ni, millega on maksustatud enamus rõivad2. Elektroonikaseadmed - tollimaksuvabad on telefonid, arvutid; 14%ga maksustatakse televisiooni vastuvõtjad;3. Kosmeetikavahendid - tollimaksuvabad on lõhnaveed ja lõhnaõlid, kosmeetika- ja jumestustooted ning juuksehooldusvahendid, suu- ja hambahügieenivahendid; 6,5%ga maksustatakse habemeajamisel kasutatavad vahendid ja kõik muud parfümeeria-, kosmeetika- ning hügieenivahendid, ka ruumide desodoraatorid;4. Mootorsõidukite varuosad - tollimaksumäär vahemikus 3-4,5%;5. Fototehnika ja –tarvikud - tollimaksumäär 4,2%;6. jalanõud - tollimaksumäär vahemikus 8-17%.

Kuidas küsida tagasi impordimakse?• Taotluse võib esitada kas paberkandjal või digitaalallkirjaga allkirjastatult.

• Taotlus tuleb esitada sellele maksu- ja tollikeskusele, kelle piirkonnas aktsepteeriti tollideklaratsioon või asub isiku keskne raamatupidamine. Eraisik võib taotluse esitada  elukohajärgsesse maksu- ja tollikeskusesse.Info täitmise kohta on Maksu- ja tolliameti kodulehel http://www.emta.ee/index.php?id=16912

Allikas: Maksu- ja tolliamet

Autor: Tanel Raig, Rivo Sarapik

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700