Autor: Rivo Sarapik • 1. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas tänasest II samba fondi vahetada?

Tänasest jõustus mitu uuendust II sambasse pensioni kogujale. Kuidas tänasest fondi vahetada?

Pensionikeskus.ee selgitab, et pensionifondi valiku muutmiseks on endiselt kaks võimalust:

1. Sissemaksed suunatakse uude fondi - praeguse fondi osakud jäävad alles ja teenivad endises fondis tulu edasi. Sissemaksete suunamiseks uude fondi tuleb alates 1. augustist 2011 esitada valikuavaldus, muudatus hakkab kehtima kohe. (Varem tuli esitada sissemaksete suunamise avaldus, mis hakkas kehtima 1. jaanuarist.)

2. Pensionifondi osakute vahetamine – ühe pensionifondi osakud vahetatakse teie poolt valitud uue pensionifondi osakute vastu. 1. augustist on lubatud ka osaline vahetamine.

Valikuavaldus

Valikuavaldusega on võimalik:

noortel liitujatel teha oma esimene pensionifondi valik ningjuba pensioni koguvatel inimestel suunata sissemaksed uude pensionifondi.

Valikuavaldusi saab esitada jooksvalt terve aasta vältel, soovitud muudatus jõustub kolme tööpäeva jooksul ning juba järgmine sissemakse suundub uude pensionifondi.

Pensionifondi osakute vahetamise avaldus

Pensionifondi osakuid vahetatakse 1. augustist 2011 kolm korda:

- 1. jaanuarile ja- 1. maile järgneval esimesel tööpäeval ning- 1. septembril või sellele järgneval esimesel tööpäeval.

Nõuetele vastav avaldus peab olema esitatud ja registripidajale laekunud hiljemalt üks kalendrikuu enne vahetuse toimumist:

- 30. novembril, et osakute vahetamine toimuks 1. jaanuarile järgneval esimesel tööpäeval,- 31. märtsil, et osakute vahetamine toimuks 1. maile järgneval esimesel tööpäeval,- 31. juulil, et osakute vahetamine toimuks 1. septembril või sellele järgneval esimesel tööpäeval.

Osakute osaline vahetamine

Alates 1.08.2011 on võimalik ühest pensionifondist teise üle viia korraga kõik või ainult osa (näiteks 25, 50 või 75%) vanasse pensionifondi kogunenud varast. Pensionifondi nimetuse juurde, mille osakuid soovitakse omandada, märgitakse tagasivõtmisele kuuluvate osakute osakaal protsentides 1% täpsusega.

- Kui soovitakse vahetada kõik osakud teise kohustusliku pensionifondi osakute vastu, märgitakse osakaaluks 100.- Kui soovitakse vahetada pool osakuist, märgitakse osakaaluks 50.- Kui osakute vahetamisega soovitakse omandada mitme pensionifondi osakuid, märgitakse iga pensionifondi nimetuse juurde, mille osakuid soovitakse omandada, osakute vahetamisel tagasivõtmisele kuuluvate osakute osakaal.

Näide: Olemasolevast fondist suunata pensionifondi 1 - 50, pensionifondi 2 – 30, pensionifondi 3 – 20. Selle avalduse tulemusel vahetatakse pooled olemasoleva fondi osakud fondi 1, 30% osakuid fondi 2 osakute vastu ja 20% osakuid fondi 3 osakute vastu.

Esitatud avalduse muutmine või tühistamine

Kuni osakute vahetamise avalduse esitamise tähtajani (30. november, 31. märts või 31. juuli) võib esitatud avaldust muuta, esitades selleks uue avalduse, mille lähtefondiks märgitakse sama pensionifond nagu eelmisel avaldusel.

Näide: Esitatakse avaldus: lähtefondist suunata 50% fondi 1 ja 50% fondi 2.

Järgmisel päeval esitatakse uus avaldus: lähtefondist suunata 30% fondi 4.Tulemus: esimene avaldus tühistatakse, lähtefondist suunatakse 30% osakuid pensionifondi 4.

Kui soovitakse juba esitatud osakute vahetamise avaldust tühistada ja jätta alles olemasoleva fondi osakud, esitatakse uus avaldus, mille lähtefondiks märgitakse olemasolev fond ning sihtfondi valik jäetakse tühjaks.

NB!

Avalduste esitamise tasu sõltub avalduse esitamise kanali hinnakirjast.

Pensionifondi osakute vahetamisel erinevate fondivalitsejate fondide vahel võtab fondivalitseja, kelle osakutest loobute, ka osakute tagasivõtmise tasu. Sama fondivalitseja piires tehtavate vahetuste korral lisatasusid ei ole.

Tagasivõtmistasu ei ole lubatud võtta ka kohustusliku pensionifondi osakuomanikult, kes on riikliku pensionikindlustuse seaduse järgi juba vanaduspensionieas või kellel sellesse ikka jõudmiseni on jäänud viis aastat või vähem.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700