Iga teine pere tuleb ots-otsaga kokku

Konjunktuuriinstituudi (EKI) tarbija kindlustunde indeksi juuli tulemustest selgub, et ots-otsaga tuleb kokku 49% vastanuist.

EKI tarbijabaromeetri andmetel oli tarbijate kindlustunde indikaator juulis veidi parem kui kuu varem. Tarbijate kindlustunne oli Eestis viimase 20 aasta keskmisest 10 punkti võrra parem.

Oluline osa inimestest arvab, et nende pere majanduslik olukord on 12 kuu pärast sama kui praegu - nii arvas 45% küsitletutest. Seda, et pere olukord on 12 pärast oluliselt parem, lootis vaid 2%  ja mõningast paranemist ootas 21%. Olukorra halvenemist kartis 22% vastanutest. Võrreldes juuniga ongi suurenenud just selliste inimeste osakaal, kes prognoosivad olukorra püsimist ja vähenenud halvenemise prognoosijate hulk.

Eesti majandusseis jätkab suure osa küsitletute arvates paranemist. Nii arvas 2% küsitletutest, et 12 kuu pärast on Eesti majandus palju paremas seisus kui nüüd ja 45% arvates on siis olukord mõnevõrra parem. 29% arvas, et praegune olukord püsib ja 14% kartis halvenemist.

Säästmist takistab endiselt elukalliduse tõus. Tarbijate poolt tunnetatud (viimase 12 kuu) hinnatõus oli juulis enam-vähem samal tasemel kui mais ja juunis. 62% küsitletute arvates on hinnad viimase 12 kuu jooksul oluliselt tõusnud. Inflatsiooniootused järgnevaks 12 kuuks natuke alanesid (saldo juunis 26, juulis 23).

Juulis hinnangud tööturu arengutele (järgneva 12 kuu jooksul) paranesid ja elanikud prognoosivad tööpuuduse jätkuvat vähenemist (saldo juunis -8, juulis -9).

Ligi pool küsitletuist (49%) hindas juulis, et nad tulevad oma perega ots-otsaga välja, oluliselt säästis 3% peredest ja natuke 34%. Iga kümnes vastaja sai hakkama varasemate säästude abil ja 3% elas võlgu.

Euroopa Komisjoni esialgse kiirhinnangu järgi langes tarbijate kindlustunne nii Euroopa Liidus kui ka euroalal. Euroopa Liidu indikaator oli juunis –10,9 ja juulis –12.3 ning euroalal juunis –9,7 ja juulis –11,2.

Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

Valdkonna tööpakkumised

BALTIC CONNEXIONS OÜ otsib OSTUASSISTENT-RAAMATUPIDAJAT

Baltic Connexions OÜ

28. september 2018

TALOT otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Talot AS

30. september 2018

RICKMAN TRADE OÜ otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Rickman Trade OÜ

23. september 2018

Uudised

Tööriistad