Kuidas tunda ära valgekraest petturit?

Värskelt avaldatud KPMG uuring pettusejuhtumitest ettevõtetes toob välja, et tippjuhte on petturite hulgas varasemast rohkem. KPMG Baltics OÜ finantsnõustaja Rain Urbsalu aga leiab, et masuaegsed pettused alles hakkavad välja tulema. Kuidas tunda ära tänast valgekraest petturit?

KPMG uuringust selgus:

- keskmine pettur on mees vanuses 36-45

- tegudega kahjustab tööandjat ja tema huve. Keskmiselt kaotas ettevõte petturi tegevusel ca miljon USA dollarit, suurimad kahjud olid Aasias (1,5 mln dollarit) ja väiksemad Indias 0,7. Lääne- ja Ida-Euroopas vastavalt 0,9 ja 1 mln dollarit

- töötab kas finantsalal või on sellega seotult, veerandil juhtudest töötas ta ostu- või müügiosakonnas

- kuulub kõrgemate juhtide hulka

- on tööandja juures töötanud enam kui 10 aastat

- töötab tavaliselt koos mõne teise petturiga firma sees

- motivaatoriks on isiklik finantsseis, millele järgneb tahtmine karmilt seatud eesmärkide täitmist ilustada. Osa vastutust lasub uuringu läbiviijate sõnul ka ettevõtteil, kes kriisis kontrolli leevendasid.

69 riigi ettevõtteid hõlmanud uuring tõi välja, et pettusejuhtumitega oli 26% juhtumitest seotud tegevjuhtkond, samas kui 2007. aastal oli see protsent vaid 11. Urbsalu sõnul võib seal taga olla tegevjuhtide soov näidata omanikele, et ettevõttel läheb reaalsest olukorrast paremini.

Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Tarkvararobootika ja tööprotsesside automatiseerimine – millal see läbimurde saavutab?

Olles kuulnud tarkvararobootikast ja tööprotsesside automatiseerimisest (robotic process automation, RPA), hakkavad ettevõtted sageli mõtlema, kas peaks eelistama RPAd praeguste süsteemide uute funktsioonidega värskendamise või integreeritud lahenduste loomise asemel.

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers otsib RAAMATUPIDAJAT

PricewaterhouseCoopers AS

04. veebruar 2019

Uudised

Tööriistad