27. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti muudab kohtust pääsemiseks maksuseadust

Rahandusministeerium valmistab ette välismaiste investeerimisfonde diskrimineerivate maksustamiseeskirjade muutmist, et Euroopa Kohtust pääseda.

"Eelnõu on väljatöötamisel. Eelnõu töötab välja rahandusministeeriumi maksupoliitika osakond, aga tähtaegadest on praegu veel vara rääkida," edastas ministeeriumi pressiesindaja vastuseks Äripäeva järelpärimisele.

Euroopa Komisjon teatas möödunud neljapäeval, et esitas Eestile ametliku nõudmise muuta riigi maksuseadust, kuna see on mitteresidendist investeerimisfondide suhtes diskrimineeriv. Eesti maksuõiguse järgi koheldakse omamaiseid investeerimisfonde soodsamalt kui ELi muudes liikmesriikides või Euroopa Majanduspiirkonna (EMP) riikides asutatud võrreldavaid investeerimisfonde. Reaalselt tähendab see seda, et residentidest fondidel on õigus saada maksuvabastust kinnisvaratulult, samas kui ELi muudes liikmesriikides ja EMP riikides asutatud võrreldavaid fonde maksustatakse, tekitades neile seega kõrgema maksukoormuse.

Komisjon on seetõttu seisukohal, et Eesti ei täida ELi eeskirju, rikkudes teenuste osutamise vabadust ja kapitali vaba liikumist. Nimelt võib Eestis kehtiv maksuseadus suunata kodanikke eelistama ELi muudes liikmesriikides või EMP riikides asutatud fondidele kohalikke fonde.

Komisjon esitas nõudmise põhjendatud arvamusena, mis on ELi rikkumismenetluste teine etapp. Kui kahe kuu jooksul ei saada rahuldavat vastust, võib komisjon anda Eesti Euroopa Kohtusse.

Maksuerinevus puudutab lepingulisi investeerimisfonde ehk selliseid fonde, mis ei ole asutatud juriidilise isikuna. Kui selline välismaine fond saab Eestist kinnisvaratulu, maksustatakse see tulu saamise ajal kas fondiosanike tuluna või fondivalitseja tuluna juhul, kui kõik osanikud või nende residentsus pole teada. Eesti lepingulise fondi investorid peavad tulumaksu maksma alles fondi osakuid müües või fondist väljamakseid saades, selgitas rahandusministeerium maksuerinevuse sisu.

Autor: Rivo Sarapik, Anne Oja

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700