27. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Debatt: vaid maksualandustest ei piisa

Euroopa Komisjoni soovitus alandada tööjõumakse eelkõige madalama ja keskmise tulu saajaile on Eesti Kaubandus-Tööstuskoja peadirektori kt Mait Paltsi hinnangul tehtud alati teatud üldistuste baasilt, kuid ei pruugi olla sellisena üks ühele rakendatav.

Iga soovituse puhul peab alati otsustama siiski ka liikmesriik ise, milliseid soovitusi ja kuidas rakendada ning millised on just neile kõige sobivamad.

Eesti on valinud maksupoliitikas ühetaolise maksustamise, mis oma struktuurilt on oluliselt lihtsam, läbipaistvam ja kergemini ning odavamini administreeritav kui enamik teisi lahendusi Euroopas.

Maksukoormuse alandamine, eriti tööjõumaksude osas tervikuna, on kindlasti teema, mis on pikemat aega olnud aruteluks ja selles plaanis on üldine suund ka soovitustes õige. Küll aga tuleks rääkida ikkagi tööjõumaksudest tervikuna, sest pikemaajaliselt ei oleks kindlasti madalapalgaliste töötajate makskoormuse vähendamine jätkusuutlik ega aitaks Eesti majandust edasi.

Maksukoormuse alandamise ettepanekud peavad ilmselgelt olema alati ka läbimõeldud ning tuginema põhjalikule analüüsile.

Ka komisjon on oma soovitustes öelnud, et võimalike muudatuste mõju eelarvele peaks olema neutraalne. Selles võtmes tuleks pigem kaaluda siiski neid muudatusi, mis oma laiemalt mõjult aitavad kaasa nii majanduskasvule tervikuna kui ka aitavad suurendada kõrgema lisandväärtusega toodete ja teenuste pakkumist.

Kui vaadata Komisjoni soovitusi teistele riikidele, siis paljudel juhtudel on pööratud tähelepanu nii noorte kui ka pikaajaliste töötute probleemile, tööturupoliitikate parendamisele ning hariduspoliitikale.

Pigem tuleks ka madalapalgaliste töötuse vähendamiseks just nendest teemadest alustada, mitte aga ilmtingimata maksupoliitikast. Tuleks pigem toetada neid algatusi, mis aitavad rohkem tootlikkust tõsta ning  teenida, mitte aga neid, mis motivatsioonile üldjuhul pärssivalt mõjuvad ega pane otsima võimalusi rohkem teenida.

Soovitustes oli toodud välja ka vajadus viia haridustulemused paremini kooskõlla tööturu vajadustega, mis on kindlasti üks olulisemaid soovitusi lisaks eelarvestabiilsusele ja energiatõhususe küsimustele.

Taust: Euroopa Komisjon avaldas juuni alguses soovitused igale liikmesriigile.Eesti puhul oli üheks soovituseks kergendada tööjõumakse eelkõige madalama ja keskmise tulu saajatel. Seni on Eestis räägitud aga peamiselt tööjõumaksude alandamisest kõrgepalgalistele.

Autor: Mait Palts, Rivo Sarapik

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700