27. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

"Maksukoormus juba alaneb" 

Euroopa Komisjoni soovitus alandada tööjõumakse eelkõige madalama ja keskmise tulu saajaile on rahandusministeeriumi makromajanduspoliitika juhataja Andrus Sääliku sõnul juba töös.

Euroopa Komisjon on hinnanud liikmesriikide majandus- ja eelarvepoliitilisi plaane, mis on esitatud nende stabiilsus- ja konvergentsiprogrammides ning rahvuslikes majandusreformide kavades.

Lähtudes analüüsist tegi komisjon ELi Nõukogule soovituse anda liikmesriikidele soovitused kas nende majanduspoliitika parandamiseks või rõhutamaks juba plaanitavate tegevuste olulisust.

Üldiselt on komisjoni ja Eesti analüüs ja hinnang sarnased. Komisjoni pakutud soovitused puudutavad valdkondi, kus oleme ka ise muutusi plaaninud ja mis on valitsuse prioriteedid.

Üks soovitustest Eestile on võtta kasutusele meetmeid tööjõunõudluse toetamiseks, vähendades eelkõige madala ja keskmise sissetulekuga inimeste maksukoormust ja sotsiaalmakseid eelarve seisukohast neutraalselt.

Lisaks tõhustada aktiivset tööturupoliitikat, võttes kasutusele meetmeid, mis hõlmavad noori ja pikaajalisi töötuid ning suure tööpuudusega piirkondi, et vähendada vaesusriski.

Soovitus on üldjoontes kooskõlas senise Eesti valitsuse poliitikaga. Viimastel aastatel on tehtud olulised reformid, mis on keskendunud just madalama sissetulekuga inimestele. Muu hulgas ei pea osalise tööajaga töötajad tasuma enam sotsiaalmaksu miinimummäära iga töökoha eest eraldi, vaid tervikuna kogu sissetuleku kohta.

Pikaajalise töötuse ennetamiseks alandati 2010. aasta alguses tööandja makstavaid tööjõumakse madalapalgalistelt töökohtadelt, kui tööle värvatakse töötu. Varasematel aastatel on ka madalama sissetulekuga inimeste maksukoormust vähendatud maksuvaba tulu määra tõstmisega, mida võib eelarvevõimaluste olemasolul kaaluda tulevikuski. Lisaks on riik rakendanud mitmeid aktiivseid tööturumeetmeid tööpuuduse leevendamiseks.

Lähitulevikus on valitsuse eesmärk üldise maksukoormuse vähendamine, sealjuures esmane prioriteet tööjõumaksude alandamine. Valitsuse sihiks on maksude osalise ümberorienteerimisega nihutada maksukoormus tulu maksustamiselt tarbimise, loodusvarade kasutamise ja keskkonna saastamise maksustamisele. Samas hoida süsteem stabiilse, lihtsa ja läbipaistvana, võimalikult väheste erandite ja erisustega.

Esmajärjekorras on valitsus lubanud tegeleda töötuskindlustusmakse määrade vähendamisega, mille alanemine on planeeritud alates 2013. aastast. Lisaks tulumaksu määra langetamine 20% aastast 2015 ning sotsiaalmaksu pensionikindlustuse osale lae kehtestamine 4 000 eurolt ületavalt töötasult alates 2014. aastast.

Taust: Euroopa Komisjon avaldas juuni alguses soovitused igale liikmesriigile.Eesti puhul oli üheks soovituseks kergendada tööjõumakse eelkõige madalama ja keskmise tulu saajatel. Seni on Eestis räägitud aga peamiselt tööjõumaksude alandamisest kõrgepalgalistele.

Autor: Andrus Säälik, Rivo Sarapik

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700